AKTUELNO

U novoj emisiji "Pravac", koja se emituje na Pink3 kanalu, otkrijte kuda ide školstvo u Srbji i ko je preuzeo "kormilo": profesori ili učenici i roditelji.

Porodica je još pre dve decenije ušla u duhovnu i moralnu krizu, jer su deca „zagospodarila” roditeljima, vaspitačima i nastavnicima. „Plišana” porodica je stvorila „plišani” vrtić i „plišanu” školu.

Danas se svi bave posledicama i popravljanjem vrtića, škole, roditelja i deteta. Zašto se sve to dogodilo, kako da se stvari promene i šta da radi roditelj koji oseća kako mu svaki autoritet nad detetom polako klizi iz ruku?

Natavnici su izgubili autoritet, male su im plate, nemaju volje za rad, neki đaci su postali nasilni i maltretiraju i nastavnike i okruženje bez posledica. Tamara Jelić, psiholog i direktor osnovne škole “Đura Jakšić” smatra da promena zakona u obrazovanju menja sve.

Foto: Printscreen

- Mi smo u školi među profesorima sproveli anketu koja je pokazala da većina smatra da je važno da nastavnik dobije status službenog lica, kao i da se smanji procedura koja uglavnom otežava da se dela – kaže ona gostujući u emisji “Pravac” koja se emituje na Pink3 kanalu.

Profesor srpkog jezika u “ 14. Beogradskoj gimnaziji” Vladimir Milojević je ostao bez licence zbog incidenta iz 2013. godine koji se desio u Osnovnoj školi “Branislav Nušić”, gde je takođe radio kao nastavnik.

Foto: Printscreen

- Optužen sam za zlostavljanje i zanemarivanje učenika, pod izgovorom da sam učenicu navodno udario čitankom po glavi. Ja sam zapravo udario čitankom o klupu na kojoj je ona spavala tokom časa, nju nisam ni dotakao – kaže prof. Milojević. – Direktor je tada utvrdio moju krivicu i ja sam ostao bez licence za rad, a to znači da svojim poslom ne mogu da se bavim na teritoriji Republike Srbije – dodaje on.

Milorad Antić iz “Forum srednjih stručnih škola” nadovezao se na ovu činjenicu rečima da je zakon taj koji treba da se izmeni, jer smo došli do toga da autoritet nastavnika skoro da više ne postoji, i on srž problema vidi u državi.

Foto: Printscreen

- Država je najveći krivac. Za oko osam godina doneli su tri krovna zakona. Učenici bez griže savesti i problema beže sa časova. Zakoni su liberalni prema učenicima, a rigidni prema nastavnicima. Pedagozi i psiholozi su u svemu preduzeli priču, napravili su anarhiju – tvrdi on.

Profesor Milojević smatra da su u celoj priči direktori ti koji su takođe zaštićeni, a da oni zapravo takođe snose ukupnu odgovornost za sve što se dešava u školi i kada su u pitanju nastavnici, ali i učenici.

- Do sada ni jedan direktor nije snosio odgovornost za nepravilnosti koje se dešavaju. Za sve sporove koji su izgubljeni, odgovara država – smatra on.

J. Stanković

#Nasilje

#Profesor

#Vršnjačko nasilje

#Zakon

#škola

'