AKTUELNO

Sve Srbe koji su politčki aktivni na KiM smo stavili pod jedan barjak to su ljudi različitih poltičkih opcija koji su se ujedinili. Oni direktno kominiciraju sa vlastima u Srbiji, kazao je Đurić za Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom. Centralna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija.

Nakon razgovora, Vučić je rekao da je imao korektan i dobar razgovor sa nemačkom kancelarkom o tome kako dijalog treba da izgleda kad se formira vlada u Prištini i istako da Nemačka želi stabilnost. Vučiće je takođe naveo da je bilo reči i o ekonomskim projektima.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u Novom jutru da odnos Srbije i Nemačke je sve bolji i bolji.

- U srpsko–nemačkim odnosima napravljen je pomak i uspostavljen je jak odnos ovih dveju zemalja. Politički osnosi su dobro utemeljeni, a to dokazuju i nemački investitori. Uvek kada se sastaju njih dvoje to je dobra poruka za investitore – poručio je Đurić.

Glavna tema ovog razgovra bilo je Kosovo.

- Važan je otvoren dijalog i ako analiziramo međunarodni položaj Srbije, došli smo od jedne zakucane pozicjije iz 2008. Do toga da danas svi težimo kompromisnom rešenju. To je i dalje teška, ali povoljnija slika – objasnio je Đurić, koji je rekao da je napravljen preokret kada je u pitanju poloažaj Srbije u odnosu na KiM.

- Došlo je do sprečavanja članstava u UNESCO i Interpolu. Danas i oni koji su najviše podržavali nezavisnost, smatraju da je kompromis ipak važan – kazao je on.

Zaključak susreta je da Merkel želi da se nastavi dijalog, i to je veoma značajno i u interesu Srbije.

- Predsednik se u Njujorku susreće sa svetskim zvaničnicima, kako onima koji imaju iste, tako i onima koji imaju različitije poglede od Srbije po pitanju KiM – objasnio je Đurić.

Đurić kaže da do sada nije čuo ni jedno rešenje koje bi zadovoljilo srpsku stranu, ali isitiče, da je dalji dijalog svakako važan.

- Više puta smo odbijali loše ponude i vršen je pritisak na Srbiju i predsednika Vučića. Siguran sam da se u Njujorku govori i o porkrajinskim izborima na KiM, koji će biti 6. oktobra. Tu je značajno da svi oni koji se osećaju delom države Srbije uzmu učešće i podrže Srpsku listu, jer je to garant očuvanja Srba u našoj južnoj pokrajini – kazao je on, ističući da je važno da Srpska lista osvoji deset mandata jer kako kaže, Albancima na KiM to ne bi odgovaralo.

- Ono što smo uspeli da sve Srbe koji nešto u političkom smislu znače na KiM okupimo pod jedan srpski, državni barjak. Danas je svih deset gradonačelnika, svih deset opština, sa srpskom većinom u sklopu Srpske liste koju je državni projekat Republike Srbije. Danas su svi Srbi koji su čvrsto povezani oko Srpske liste upućeni na saradnju sa državom Srbijom. Trudili smo se da u okviru Srpske liste okupimo ljude iz različitih političkih opcija. Tu imate ljude koji su bliski vladajućim strankama u Srbiji, ali imate i ljude koji su bliski stranci pokojnog Olivera Ivanovića, a imate ljude i koji ne pripadaju ni jednoj politčkoj opciji - kazao je on i pozvao sve Srbe da 6. oktobra sačuvaju uticaj Srba na KiM.

Đurić je istakao da bez deset mandata nema nove pokrajinske vlade bez Srba.

- Oni moraju da imaju glas makar jednog srpskog poslanika. Bez dogovora sa Srbima nema daljeg delanja – objasno je on.

#Marko Đurić

'