AKTUELNO

U poslednjih 20 godina Kosovska Mitrovica je bila poprište preko 1.000 brutalnih napada na Srbe, bez konkretnih reakcija SAD i EU, upravo zato što kosovski političari slepo prate njihovu politiku, kažu sagovornici Pinka.

Advokat Toma Fila kaže da na Haradinaja nikada nije bio vršen realan pritisak da podnese ostavku na mesto premijera takozvanog Kosova, jer on svakako prati politiku SAD, a kako je objasnio Amerika na Kosovu ne želi ništa, sem da ga Srbija prizna kao nezavisnu i suverenu državu.

Foto: Prinscreen Youtube/Pink.rs

- Na mostu Mira, koji spaja sever i jug Kosovske Mitrovice, stalno su se dešavaju incidenti. Njegovo otvaranje je bila jedna velika greška, tu je trebalo da ostane straža - objasnio je Fila i dodao da je evidentno je da južni deo želi u severni.

Kako je on rekao, po srpsko stanovništvo je loše što je antisrpska kampanja izuzetno snaža, te da je podjednako snažna i u hrvatskoj, i da je neočekivano što je tako sada u Crnoj Gori.

- Haradinaj je izjavio da je politika koju vodi, ništa više do slepog praćanja i slušanje SAD-a. Upravo zato izbori na takozvanom Kosovu neće ništa promeniti kada je u pitanju položaj Srba - ocenio je Fila i dodao da se od Srbije očekuje da korak po korak prihvati ustupke koje Priština traži.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika rekao je Srbija napravila brojne korake ka evropskoj budućnosti, te da je neophodno da sazri svest u Vašingtonu da je za mir na Balkanu potrebno rešiti i srpsko pitanje.

Foto: Prinscreen Youtube/Pink.rs

- U poslednjih 20 godina na tom glavnom mostu, poznatom kao most Mira, dogodilo se vise od 1.000 napada na Srbre, gde su mnogi teško povređeni i stradali. To je dokaz da je most Mira jedno žarište i problematično mesto - rekao je Bilbi i dodao da je uprkos pritiscima Zapada da se most Mira u Kosovskoj Mitrovici otvori kao simbol mira on danas most nasilja i napada na Srbe i srpsku omladinu.

Kako on kaže, u prištini nema dugotrajnog mira, ne postoji trajni kompormis, dok je situacija je na ivici noža i eskalacije, a da pritom nijedan od tih konflikata nisu izazavali Srbi, već kosovski albanci.

- Ono što je vrlo često zanimljivo jeste da su na meti deca. Mladić od 17 godina je napadnut i iskasapljen, zamalo umro, samo zbog toga što je Srbin - objasnio je Bilbi, i dodao da nam Metju Palmer ne donosi verovatno ništa novo, a ni ništa dobro.

#Izbori

#Kosovo

#Srbi

#Toma Fila

'