AKTUELNO

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun govoreći o tome šta sledi nakon raspuštanja Skupštine Kosova, rekao je da će do izbora biti značajno pojačana nacionalistička retorika, kao i da će kod mnogih albanskih političara pažnja biti preusmeravana sa aktuelnih problema na navodnu krivicu na Beograd ili uopšte na srpski narod na teritoriji KiM za sve što ne valja u južnoj pokrajini.

Kako kaže, čuo je od mnogih albanskih zvaničnika izjave pojedinih albanskih funkcionera da su pregovori u Briselu sa Beogradom bili neustavni.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja ne vidim političku volju da oni nastave pregovore sa Beogradom, mislim da igraju jednu prljavu dvoličnu igru kada je u pitanju proces normalizacije odnosa na terenu između Beograda i Prištine i poboljšanje položaja srpskog naroda na teritoriji KiM. Čini mi se da je sve među albanskim političkim partijama isto i da nema tu neke razlike - smatra Drecun.

-Jedino ako SAD koje nesumnjivo imaju najveći uticaj na Albance nešto ne urade pa da ih nateraju da nastave nekim racionalnim političkim putem pregovora sa Beogradom u protivnom ni ovi izbori neće ništa rešiti - zaključuje Drecun.

Advokat Goran Petronijević komentarišući to što Srpska lista nije juče prisustvovala sednici, rekao je da to govori o jednom konzistentnom stavu Srpske liste i da naravno da nije trebalo da prisustvuju, jer njima nije mesto tamo.

Foto: TvPink Printscreen

-Sve što se zove kosovski parlament, kosovska vlada, je zapravo simulacija državnih organa i još veća simulacija demokratije - ocenio je Petronijević, složivši se sa Drecunom da od toga ne treba ništa očekivati.

-Njih su presvukli, obukli u odela i naučili ih nekoliko floskula koje oni izgovaraju, i to sada treba da izgleda kao da su ti ratni zločinci preko noći prestali to da budu i to što jesu i da su sada političari koji zastupaju jednu savremenu državu i demokratiju - kaže on i dodaje da  sve što se dole dešava je simulacija određenog stanja u tzv.državi da bi to izgledalo kao država.

Kako ocenjuje, SAD će podeliti karte, jer imaju ozbiljne namere da se kosovsko pitanje reši.

-Ovo je bio trenutak, kada je Vučić bio kod Pompea, da se kaže da se ukinu takse, ako je do rešenja i kompromisa. Mislim da od toga nema ništa, jer su SAD izgradile kod Albanaca to uverenje da će to biti država i da će to biti velika država na Balkanu i sad kad bi hteli da to ne bude tako teško im je da im to objasne - zaključuje Petronijević.

#Izbori

#Kosovo

#Milovan Drecun

'