AKTUELNO

Srpski narod je izlaskom na izbore odbranio pravo na opstanak na severu Kosova, istovremeno ispoljio snažno jedinstvo sa svojom državom Srbijom i pokazao da će se problemi u narednom periodu rešavati isključivo preko Srpske liste, rekao je predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Srpska lista je i na jučerašnjim izborima za gradonačelnike u četiri opštine dokazala da je jedini reprezentativni predstavnik srpskog naroda na KiM, rekao je Drecun.

- Odbijeni su pokušaji Prištine da eventualno preuzme rukovođenje opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice i da počne proces, kako oni kažu, ujedinjenja dve Mitrovice. Propali su pokušaji Prištine da unošenjem razdora u srpski narod pokuša da realizuje svoje interese - naglasio je Drecun.

Ovakvim izlaskom na izbore srpski narod je pokazao da u narednom periodu niko ne može da računa na podele među Srbima i da pokušava da pronalazi pojedince i neke srpske stranke koje bi imale više sluha za interese Prištine nego za interese sopstvenog naroda, naveo je Drecun.

On je rekao da će predstavnici četri opštine doći na razgovor u Beograd, a najavljena i je i posebna sednica Skupštine Srbije o KiM.

- Razgovor će biti nastavak svakodnevne komunikacije državnog rukovodstva i političkih predstavnika srpskog naroda. I sa srpskim narodom će se razgovarati kakva će biti politika države Srbije na KiM - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić će otvoreno govoriti sa kakvim se sve problemima Srbija suočavala u Briselu i da li ima nade za nastavak dijaloga i postizanja kompromisnog rešenja.

- Bitno je da Skupština radi u punom kapacitetu. Obaveza je poslanika da sasluša predsednika kako su se odvijali pregovori na osnovu skupštinske rezolucije iz 2013. godine, na osnovu koje su i vođeni briselski razgovori, a u kojoj se jasno kaže da Srbija nece nikada priznati nezavisnost Kosova ali je spremna da razgovara o sveobuhvatnom rešenju - rekao je Drecun.

#Kim

#Milovan Drecun

'