AKTUELNO

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da produženo vreme razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na marginama sastanka Saveta bezbednosti UN u Njujorku govori o tome da američka administracija želi da čuje kako Beograd vidi problem KiM.

Rajić je komentarišući objavu Majka Pompea na Tviteru, da je razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio vrlo produktivan, rekao da je taj termin veoma važan kao i činjenica da se šef diplomatije Amerike susreo sa našim predsednikom u tako srdačnom tonu i što je odvojio toliko vremena.

- Važno je što je državni sekretar Pompeo odvojio sat i po vremena za razgovore sa predsednikom, pa su se oni produžili na duže od dva sata. To govori o tome da je i Pompeo uprkos svom gustom rasporedu i činjenici da je američka administracija, u tom smislu restriktivna, ipak želela da sačeka još duže i da čuje kako Beograd vidi problem Kosova i Metohije i šta je ono što koči naš dijalog – rekao je Rajić za Novo jutro TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, Srbija ima priliku da u Vašingtonu žele da je saslušaju, što ranije nije bio slučaj.

- Zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi predsednika Vučića, to nije palo sa neba, to je posledica mukotrpnog rada, mi smo došli do situacije da se u Vašingtonu otvoreno govori o podeli Kosova i Metohije kao legitimnoj opciji. To je nešto što pre dve, tri godine nije bilo zamislivo – ocenio je Rajić.

Kako dodaje, sada se vidi da pojedini lideri u Americi ne isključuju opciju podele i dopuštaju momenat na kom bi srpski faktor na KiM bio ispoštovan.

Foto: Pink.rs.

Govoreći o taksama Rajić kaže da je sam Pompeo prošle godine nakon zvaničnog sastanka sa Hašimom Tačijem rekao kako je Priština dužna da ukine takse koje su protivpravne.

- Dobro je što više niko nas u Vašingtonu ne može da oceni kao loše momke, nismo mi krivci, nismo mi učinili ništa loše, mi smo potpune žrtve ove nerazumne odluke Prištine koja je potpuno nelegalna - naglasio je Rajić.

Jakša Šćekić, novinar, smatra da je susret predsednika Vučića i Majka Pompea bio veoma bitan i veoma važan.

- Trajao je nešto duže, nego što je trebalo, što znači da je dosta tema bilo. Dobro je da se uvek razgovara licem u lice zato što tada može da se tačno razgovara o problemima i ako postoje neki nesporazumi – kazao je Šćekić.

Kako dodaje, ovo je bila prilika da predsednik Vučić kaže šta je prihvatljivo za Srbiju, a šta nije.

Foto: TvPink Printscreen

- Amerikanci funkcionišu po principu konstruktivnosti. Dajte, predlog, postoji problem, kako da se reši taj problem. Ovo je na naki način resetovanje odnosa između Beograda i Vašingtona jer su i jedna i druga strana pravile greške u zadnjih 10, 15 godina – smatra Šćekić i dodaje:

Ako pogledate šire sliku, ja mislim da su Amerikanci shvatili ili konstatovali da jednostavno je ruski uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj mnogo veliki i da oni očigledno misle da taj uticaj treba da bude manji.

#Aleksandar Vučić

#Majk Pompeo

#Predrag Rajić

'