AKTUELNO

Neke strukture na zapadu u Londnonu i Vašingtonu se trude da pomognu Ramušu Haradinaju da minira komplentan dijalog, rekao je Predrag Rajić iz Centara za društvenu stabilnost u Novom jutru.

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton i nekadašnja državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt, pre nedelju dana posetili su Prištinu, gde su prisustvovali obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju, što Albanci obeležavaju kao oslobađanje od "srpskog terora".

Klintona su na aerodromu dočekali šef diplomatije privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli i bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga.

Nekadašnji američki predsednik je bio jedan od ključnih ljudi koji je uticao na odluku da NATO interveniše na Kosovu i Metohiji iz navodno humanitarnih razloga, dok je Olbrajtova u istom periodu bila državna sekretarka SAD, koju Albanci smatraju veoma zaslužnom za donošenje jednostrane odluke o kosovskoj nezavisnosti.

Predrag Rajić iz Centara za društvenu stabilnost ocenio je da stav Klintona i njegove tadašnje administracije, koji sve što se pre 20 godina dešvalo na Balkanu smatraju uspehom, je poražavajuće.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što je poražavajuće je to da Bil Klinton za svoj uspeh smatra stvaranje jedne kvazi državne tvorevine koja je nastala na spaljivanju kuća i protevrivanje Srba kao i unuštavanju kulturnog dobra, koje je Hrišćansko, a ne samo srpsko. Klinton i cela ta struja koja je postojala i koja postoji i dalje u demokratskoj partiji, pokušava da se na ovaj način predstavi svojoj, američkoj javnosti, kao neko ko je popularan u jednom delu sveta. Jasno mi je zbog čega ih Albanci slave, oni su im pre dvadeset godina dosta pomogli – rekao je Rajić dodajući da je Klinton na čelu sa svojom administracijom pomogao Albancima da nastave da ostvaruju svoj politčki cilj, jer po oceni Rajića, ništa na Kosovu se ne bi dogodilo bez tadašnje podrške Klnitona.

- On je upoznat sa situacijom u ovom delu Evrope. Njegova supruga i on su bili uključeni u sva zbivanja koja su se ovde dešavala – smatra Rajić.

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da su Srbi godinama satanizovani i provalačeni kroz zapadne medije u negativnom kontekstu.

Foto: TvPink Printscreen

- Normalno je postalo da dolazi do dehumanizacije Srba u svetu. Miloševićem su pravdali sve zločine nad Srbima i sav taj negativan stav prema srpskom narodu. Čak je normlano postalo podsmevati se i srpskim žrtvama – smatra Vukoičić, koja takođe kaže da zapadni mediji i političari smatraju određene zemlje, među njima i Srbiju, manje prijateljskim.

Aleksandr Čotrić, potoredsednik SPO, podseća po čemu je sve Klinton postao poznat u ovom delu Balkana.

- Klinton je Tačiju prilikom njihovog susreta rekao da je bio dobar na oružju, a to je mogao i Tači da mu uzvrati. Setimo se njeogve balkanse turneje, kada je došao u Crnu Goru i pozdravio narde Makedonije, tako da ne treba čuditi njegove postupke. Dobro je što je dinastija Klinton izgubila predsedničke izobre – rekao je Čortić.

Foto: TvPink Printscreen

Rajić je ocenio da od dijaloga između Beograda i Prištine, za sada nema ništa.

- Nema ništa od dijaloga, ali to je zato što ga Albanci ne žele. Neke strukture na zapadu u Londnonu i Vašingtonu se trude da pomognu Ramušu Haradinaju da minira komplentan dijalog. Mislim da takvu situaciju kakvu su uživali 90-tih, više neće uživati. Danas Srbiju, zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi, u Vašingtonu slušaju. U Vašingtonu otovreno govore o tome kako nemaju ništa protiv da se granice menjaju ponovo, tačnije da ono što su oni priznali kao samostalnu državu ipak je promenljivo. Ništa nije nepromenljivo. Treba da insistiramo na trajnom rešenju kosvskog pitanja – smatra Rajić.

#Kosovo

'