AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM govorio je o situaciji na Kosovu, ali i o predsedničkim kandidatima, naglašavajući učešće jednog od njih u dijalogu u Briselu.

Posledica svega što se u poslednjih nekoliko dana događa na Kosovu i Metohiji i u vezi sa ovom južnom srpskom pokrajinom jeste, kako smatra Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potpuni gubitak poverenja u prištinsku vladu.

Kako je istakao, prištinske vlasti sve vreme pokušavaju da učine komunalno pitanje inicijalnom kapislom za započinjanje sukoba, međutim, nisu računali na to da će se Srbija usprotiviti ovakvom ponašanju.

- Traži se izmišljeni povod, kao što je i 2004. godine izmišljen. Međutim, mi nećemo leći na rudu, već ćemo nastaviti da budemo odlučni u svojim stavovima - rekao je Đurić gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

Nakon sastanka u Briselu, kako je rekao, Federika Mogerini saopštila je da će svaki izlazak u javnost sa detaljima sastanka biti tumačen kao kršenje sporazuma.

- Vučić ni to veče ni sutradan nije komentarisao teme razgovora, uprkos pritiscima novinara, dok su Isa Mustafa i Hašim Tači odmah osuli paljbu po Srbiji, što bi, prema Mogerinijevoj, trebalo da bude protumačeno kao kršenje pravila, što se, naravno, nije dogodilo - izjavio je Đurić.

Jeremić podržava stav Prištine

Na pitanje o predsedničkim izborima i kandidatima, Đurić smatra da su pojedini članovi opozicije pre nekoliko godina već pokazali da su nesposobni za vođenje države, te da podržavaju nastojanja Prištine tako što omalovažavaju odluke srpske vlade u vezi sa KiM. On je posebno istakao ulogu Vuka Jeremića u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u pregovorima u Briselu, kada je postignut niz loših dogovora za srpsku stranu. Zato, kako Đurić kaže, Jeremić nema prava sada da komentariše dijalog Beograda i Prištine, jer aktuelna Vlada ispravlja greške prethodne vlasti.-Kada je on bio u Ministarstvu spoljnih poslova, Srbija je podnela takvu tužbu Međunarodnom sudu pravde, sa takvim pitanjem, koje je dovelo da taj sud potvrdi odluku Prištine o nezavisnosti. Kada je vodio MSP, koje je pregovaralo sa Prištinom, tada je dogovoreno kako da se uspostave administartivni prelazi, koji liče na granične prelaze, a koji su kasnije uspostavljeni - dodao je Ðurić, rekavši da su to činjenice.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su izloženi pritiscima i ne osećaju se dovoljno sigurno budući da se uporno odlaže formiranje Zajednice srpskih opština, koja treba da bude sredstvo institucionalnog rešavanja konflikta.

Đurić je rekao da se sa srpske strane vidi velika požrtvovanost i želja da se učini sve za zaštitu Srba na KiM, što se ogleda i u činjenici da je premijer za vreme svog mandata više od 60 puta posetio Brisel kako bi zastupao stavove Srbije.

- Borimo se čvrsto i odlučno i neće biti kompromisa na račun interesa Srba - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

I. P.

#Albanija

#Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju

#Kosovo

#Marko Đurić

#Priština

'