AKTUELNO

Predsednik Srbije je govorio o situaciji na KiM.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu o evropskim integracijama, Kosovu i bilateralnoj saradnji sa delegacijom donjeg doma parlamenta Češke Republike, koju predvodio Jan Hamaček, predsednik tog tela, saopštieno je danas.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Nikolić je rekao da je, u cilju uspostavljanja boljih uslova života za sve građane koji žive u južnoj pokrajini, Srbija pregovore sa Prištinom još 2012. godine podigla na najviši nivo, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

-Srbija je ispunila sve obaveze koje je preuzela na sebe kroz pregovore, ali sa druge strane Priština nije do sada pokazala iskrenu volju da ispuni ono na šta se obavezala, i to uskoro može postati jako ozbiljan problem -  istakao je predsednik Nikolić.

On je dodao i da je Srbija rešena da ekonomski sarađuje sa svima koji u toj saradnji prepoznaju obostrani interes i pozvao češke kompanije da investiraju u srpsku privredu.

Predsednik donjeg doma parlamenta Češke Republike je rekao da lično smatra da nije moguće i nije pošteno Srbiji postavljati teže uslove za članstvo u Evropskoj uniji od onih kakve su imale druge države članice.

On je istakao da je Češka spremna da pruži Srbiji konkretnu pomoć u njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Što se tiče Kosova i Metohije, gospodin Hamaček je istakao da je ponosan što je donji dom parlamenta Češke Republike doneo zaključak u kome je pozvao Vladu da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

On je pohvalio napore Srbije da se pregovorima rešavaju problemi na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Nikolić i članovi delegacije donjeg doma parlamenta Češke Republike razgovarali su i o mogućnostima unapređenja privredne saradnje naše dve zemlje. Češka je zainteresovana za saradnju u oblasti turizma, a članovi delegacije izrazili su uverenje da bi se mogli pronaći i drugi projekti na kojima bi Srbija i Češka mogle da sarađuju.

Č.N.

#Tomislav Nikolić

'