AKTUELNO

Stručnjaci smatraju da je cilj albanske strane da isprovocira Srbiju i tako započne oružani sukob na severu KiM.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu je, kako su javili nemački mediji, propao, te prema pojedinim saznanjima rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova. Nakon voza za Kosovsku Mitrovicu, potporni zid koji je podignut uz reku Ibar u ovom gradu, a čije rušenje zahteva Priština, mogao bi, smatraju stručnjaci, da bude novi izgovor za izazivanje oružanog sukoba na KiM.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za primenjenu bezbednosti Educons, ocenjuje da je trenutna situacija na KiM jako složena, te da je evidentno da albanskoj strani nije stalo do realizacije Briselskog sporazuma.

Foto: Tanjug

- Cilj Albanaca jeste okupacija severnog dela Kosova i ulazak sa oružanim snagama, za šta je potreban dobar povod – smatra Bjegović, dodajući da bi u slučaju srpske reakcije, pripadnici NATO, čija se baza nalazi na KiM, pripomogli albanskoj strani.

Kako ističe, ne treba nasesti na provokacije, kao što je to porporni zid i treba uraditi sve kako bi se sačuvli mir i stabilnost u državi.

Foto: TV Pink

Prof. dr Milan Pašanski, predsednik Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti, izjavio je za televiziju Pink da smatra da je Albanija dobila odrešene ruke da stvara Veliku Albaniju, a da joj je potporu pružila prethodna administracija SAD.

Foto: Beta

- Crna Gora je ugurana u NATO i nogama i rukama, u poljskoj se nalazi NATO baza, sve to je prst u oku Rusiji, a činjeno je s namerom prethodne administracije SAD da omete saradnju nove administracije i Rusije. Svaka od ove dve države, pa i Evropa, ima svoje probleme, a Tramp još nije počeo da se bavi pitanjima Evrope i Balkana. Kada počne, moraće da se opredeli za jednu od dve strane na KiM, i svakako da će izabrati albansku, jer to je ona strana koju je podržavala prethodna administracija – smatra Pašanski.

Kako je istakao, fitilj na balkanskom buretu baruta je upaljen i uveliko gori, ali treba smiriti situaciju i izbeći sukobe tako što Srbija neće dozvoliti da nasedne na provokacije.

I. P.

#Albanija

#Dijalog

#Kosovska Mitrovica

#Priština

#Srbija

'