AKTUELNO

Kako smatraju, cilj je bio inicirati oružani sukob.

Politički analitičar Branko Radun smatra da je situacija sa vozom odlično pokazala stavove međunarodne zajednice, s obzirom na to kako je reagovala na problem koji je zamalo prerastao u oružani sukob.

- Ovo se može povezati sa odlazećom administracijom SAD. Naime, Barak Obama će iskoristiti i poslednji momenat da izazove sukobe gde god može – rekao je Radun gostujući na televiziji Pink.

Nova američka administracija, smatra, neće biti naklonjena Srbima, ali se neće preterano baviti Balkanom.

- Imaćemo više prostora za realizaciju nekih svojih planova. Treba imati u vidu da bi pobedom Hilari Klinton došlo do gušenja Republike Srpske i pritisaka da se prizna nezavisnost Kosova, tako da smo sada u mnogo boljoj situaciji – izjavio je Radun.

Miroslav Bjegović dekan Fakulteta za primenjenu bezbednosti Educons smatra da je čitava situacija sa zaustavljanjem voza bila samo provokacija albanske strane, koja je trebalo da izazove sukobe, koji će se pripisati.

- Pripisali bi nam i kršenje Briselskog sporazuma, iako su ga i oni sami prekršili slanjem oružanih snaga na sever Kosova – objasnio je Bjegović.

Cilj je, kako kaže, bio i da se skrene pažnja sa slučaja Haradinaj i uspore pregovori u Briselu, odnosno realizacija Zajednice srpskih opština.

I. P.

#Albanija

#Barak Obama

#Kosovo

#SAD

#Voz

'