AKTUELNO

Situacija na severu naše pokrajine je veoma složena i sve teža. Priština želi da Srbi sa KiM zaborave na Srbiju. Uradili su sve što su mogli, još od ubistva Olivera Ivanovića, kako bi izvršili što veći pritisak na njih, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnost povodom sve većih pritiska na Srbe na severu KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD Eliotom Engelom, sa kojim je, kako kaže,  razgovarao o njihovim različitim pozicijama po pitanju odnosa koje imaju i jedan i drugi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je rekao da je Engel jedan od najznačajnijih protagonista nezavisnosti Kosova, ali da su razgovarali o tome koliko je važno da Beograd i Priština nastave dijalog, i istakao da se nada da će njegove poruke u Prištini ubrzati nastavljanje dijaloga.

- Što pre nastavimo dijalog uticaće na smanjivanje tenzija, kako bi bile niže nego što je to slučaj danas - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim temama, kao što je slučaj braće Bitići i o NATO agresiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Svako je govorio iz svog ugla, ali smo uspeli na civilizovan način da iznesemo stanove. Engel je rekao da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne može da bude prijatelj Srba – kazao je Vučić.

Kako dodaje, danas se obraća zbog kampanje koja se vodi, a koja se tiče situacije na severu KiM.

- Situacija na severu naše pokrajine je sve teža i veoma složena, veoma kompleksna. Teškoće u snabdevanju Srba su počele odmah sa uvođenjem taksi. Kada vam neko nametne takse od 100 odsto, taj je zabranio trgovinu – istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, neki su mislili da će takse kratko da traju, a neke nije bilo ni briga.

- Srbija je brinula o svom stanovništvu i snabdevala Srbe. Više od polovine vozila oduzeto je u poslednje vreme. U 14 zaplenjenih vozila nalazili su se prehrambeni proizvodi, u dva stočna hrana, a na jedan kombi je čak i pucano – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da Priština pokušava da kaže da Srbi na KiM treba da zaborave na Srbiju i da će oni da im obezbede sve, a da to neće biti srpski proizvodi.

- Juče su pokušali da dovođenjem kamiona, bez fiskalnih kasa, prodaju robu Srbiji. Ja sam bio ponosan na srpski narod jer su sva 403 objekta bila zatvorena i što su bili složni u svom Gandijevskom otporu. Pokazali su hrabrost i odlučnost da budu uz Srbiju, a ne neku državu Kosovo. Divim se našem narodu. Oni zaslužuju divljenje, a ne samo poštovanje – istakao je Vučić i dodao da kamionima niko nije ni prišao.

Predsednik Srbije je upitao šta bi bilo da, na primer, Srbija zabrani proizvode neke zemlje, osvrćući se na izjavu Haradinaja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Mi govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u 21. veku. Kako je to lažna humanitarna kriza? Na koji način da roba stigne Srbima? Kakve su to licemerne i najodvratnije laži koji u svemu vide nekakve zavere. Prekinite više sa lažima, naš narod samo traži da opstane na svojim ognjištima – upitao je Vučić i istakao da je jako loša situacija u KBC Kosovska Mitrovica gde nedostaju lekovi.

Vučić je rekao da je Priština pribegla zabrani trgovine i snadbevanja srpskog stanovništva srpskom robom da bi oni shvatili da žive u drugoj državi i da se sa tim pomire po svaku cenu.

- Na snazi je potpuna zabrana slobode govora - to je druga mera Prištine, kazao je Vučić i dodao da ništa ne sme da se govori, već da samo da se saglasi da je takozvano Kosovo demokratska država i da ode u zatvor onaj ko nije saglasan sa njima.

- Pod tri, hapšenje proterivanje i zastrašivanje Srba. Albanci su alternativne puteve i prelaze postavili oko 150 kamera po šumama, misleći da ne znamo de su kamere, gde postavljaju busije i zasede - istakao je Vučić.

Kako dodaje, četvrto je da je Priština angažovala mrežu kako bi Srbiju predstavila kao ključnog kriva za sve.

- Sve što su mogli da angažuju, a to traje od ubistva Olivera Ivanovića, su uradili. Prilično, ali ne sasvim uspešno jer je jedan deo u Srbiji bio spreman da se suprotstavi lažima. Pod broj pet, lobiranje i predstavljanje da su žrtve Albanci - naglasio je Vučić i dodao da je ovih pet tačaka preduzeto da bi se proteralo srpsko stanovništvo sa KiM.

Vučić kaže da međunarodna zajednica ćuti iz dva razloga, jedni od njih jer misle da će tako Alabanci rešili, a drugo jer su neki od njih od početka u tom sosou.

- Mi smo godinu i po dana slušali različite optužbe - kazao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Dana 16. janura ubijen je Oliver Ivanović, naša pitanja za ljude u međunarodnoj zajednici su zašto privremene ustanove u Prištini nisu prihvatile naše zahteve o istrazi. Naše Tužilaštvo je odgovorilo na sve zahteve Prištine, a nama nije odgovoreno - ističe Vučić.

Drugo, pitao je Vučić, zašto je trebalo osam meseci da se dostave snimsci sa nadzornih kamera? Vučić kaže da je Srbija zatražila da se dostave snimci kamera u dužem vremenskom periodu, i ističe da to nismo dobili.

- Treće pitanje je šta se dešava sa snimkom kamera stranke. Najvažniji snimak nismo dobili uz objašnjenje da kamere nisu radile u vreme izvršenja dela - kazao je Vučić i upitao zašto smo dobili klonove čaura posle osam meseci.

Kako kaže, nismo dobili ništa, da bi oni mogli da pričaju šta hoće.

- Zašto nam ne kažu ko je likvidirao i zašto je to uradio - upitao je Vučić.

Vučić je upitao i kako bi profesionalci tupavo ostavili broj šasije, i dodaje da je to možda neko namerno ostavio tako.

Predsednik je rekao da su o svemu obavestili Tužilaštvo u Prištini. Pitao je kakvi su dokazi koje je dala Rada Trajković?

- Zašto Priština nije dostavila Beogradu dokaze o saznanjima o krivičnom delu? Snimke sa baznih stanica koje su pokrivale Mitrovicu u tom periodu, zatim, snimke sa aerodroma u Tirani, podakte o tajnom kretanju lica Fljorim Eljupi, koji je pod prismotrom u Nemačkoj, za koga znamo da je bio u Tirani tog dana? To su sve pitanja na koja ne možemo da dobijemo odgovor, a tražimo ih od nadležnih struktura međunarodne zajednice – rekao je Vučić.

Kako kaže, bilo bi dobro da dobijemo snimke sa aerodroma u Tirani.

- Mogli bi da vidimo kako se kretao, kako je napustio Nemačku gde je pod prismotrom i šta se sve tamo dešavalo. Mi ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice – rekao je Vučić i dodao da Milan Radoičić sa sigurnošću nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića.

- Pokušaćemo da dođemo i do materijalnih dokaza za sve ono što smo saznali i izađemo u javnost sa svim dokazima o tome ko je ubica Olivera Ivanovića. Imamo kompletno sačinjenu priču, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva. Od početka sam govorio da ćemo da proverimo ko je kriv pa ćemo da vodimo istragu, a neki su od početka znali ko je kriv, jer im je neko rekao da vode tu kampanju.  Danas smo postavljali pitanja od kojih nećemo dobiti odgovore – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je izrazio divljenje narodu na KiM, dodao je da će srpska država biti uz njih i da neće biti gladni.

- Pozivamo Prištinu da se ponaša civilizovano i da omoguće narodu da kupuju ono što žele a ne ono što im se nameće. Čestitamo našem narodu koji je pokazao kako se čuva na miran način sloboda u ovim uslovima. Svima su održali lekciju i pokazali kako se voli rodna gruda i naše Kosovo i Metohija – rekao je Vučić.

Kako kaže, ovako, najtežim mogućim merama koje su nekada i protiv sebe, pokazuje se kako se voli sopstveni narod.

Borićemo se za naš dalji napredak i uspešnije reforme i što brži ulazak u Evropsku uniju.

Odgovarajući na pitanje novinara o njegovim dobrim prijateljskim odnosima sa novoizabranim članovima Evropske komisije, Vučić je rekao da to što neko ima dobre lične odnose je važno, ali neće odrediti njihove stavove prema Srbiji.

Kada je izbor Katalonca Borela za naslednika Federika Mogerini, ponovio je da se ne rešava situacija sa tim da li je neko na našoj strani.

Na pitanje o Fijatu, rekao je da će sve što može uraditi za radnike u Kragujevcu.

- Čitao sam da neki pišu da nam pada industrijska proizvodnja. Srbija se najbrže industrijalizuje, imamo najmanji pad. Imamo ogroman rast, nas Fijat i remont Nisa vraćaju nazad, za koje ni krivi ni dužni nismo. I umesto da kažu da je nešto dobro učinjeno, oni non stop lažu po novinama – rekao je Vučić i naglasio da u drugom kvartalu imamo značajno veći rast nego u prvom.

Vučić je rekao da očekuje da zajedno oba kvartala završe na tri, pa da do kraja godine idemo na 3,8, kako bi bili vodeća zemlja u Evropi na kraju godine.

- Takođe, i naš javni dug ima najbolja kretanja, pada, dok kod drugih javni dug raste – rekao je Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o izjavi trenera Novaka Đokovića, Gorana Ivaniševića, rekao da je njegova odgovornost kao predsednika da je potrebno da govori dobro o odnosima između Srba i Hrvata.

- Mislim da je za našu zemlju dobro da Novak Đoković ima dobar odnos sa Goranom Ivaniševićem. Đoković je mlad momak koji treba gradi mostove umesto da ih ruši – istakao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'