AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM, zabrinutost zbog potencijalne akcije ROSU na severu KiM. Naši sagovornici ne isključuju mogućnost vojne operacije i upada specijalnih prištinskih jedinca na severu Kosova.

Bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe, Ljuban Karan ocenjuje da nije najveći problem osnivanje takozvane kosovske vojske, već je problem što se to radi u političkim uniformama, a ti ljudi prolaze i specijalne vojne i policijske obuke.

- Specijalne sile se pripremaju za upad na sever KiM. To su vojne snage pod maskom policije – naveo je Karan i istakao da specijaklne jedince ne bi smele da upadaju sa dugim cevima na sever KiM, ali da Kfor nema isto tumačenje.

Karan je istakao da iza maski može biti ko – pa čak i povratnici iz Sirije. - Odustajanje Prištine od pregovora nije njihova odluka, to im je sugerisano. Alternativa je pritisak na Srbiju ili vojno rešenje situacije na KiM – istakao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da se priprema vojno rešenje, ali to ne znači da će ga biti.

- Dok se najavljuju vojne interevencije na sever KiM održava se serija NATO vežbi – naveo je Karan i ukazao na opasnost da pregovora ne bude i da se za to okrivi Srbija. On je istakao da država treba da reaguje ako budu ugroženi Srbi na KiM, i Priština ne bi smela da primeti bilo kakvu nesigurnost da će Srbija zaštiti svoj narod na severu KiM.

Vojni analitičar Vlade Radulović je istakao da opasnost od upada na sever KiM i vojne operacije postoji već duže vreme.

- Mi unazad najamnje dve godine svakoga dana strahujemo da može doći do takve operacije. U nekoliko navrata su pokazali da može doći do toga – naglasio je Radulović.

Foto: TV Pink Printscreen

Primetio je, istovremeno, da bi bilo kakva vojna reakcija Srbije na KiM, državu uvela u sukob sa NATO.

- Kosovo je jednako nato. Možemo da idemo u intervenciju dole, ali ulazimo u skub sa NATO – dodao je Radulović.

Božidar Forca, general u penziji ističe da su strategiju rešavanja pitanja KiM spolja, odnosno odozgo skovali centri moći i usledilo je bombardovanje Srbije, a potom i ostale akcije kojima je održavan status kvo do proglašavanja takozvane nezavisnosti Kosova 2008. godine.

- Sada imamo dve suprotstavaljanje strategije. Kosovska strana je u ofnazivi i ima megalomanske zahteve, Srbija u defanzivi gleda da izgubi što manje. Vojsno gledano strana koja je u ofanzivi ima više poteza koje može da povuče, a za to ima i ktitora – naveo je Forca.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, budući da ni spoljna, ni unutrašnja strategija nisu dale rezulatat, potrebno je sporovesti susretnu strategija, koja se u ovom slučaju suočava sa problemom 21. veka – a to su granice.

On smatra da neće doći do vojne intervencije na Kosovu i Metohiji, već da će problem biti sporazumano rešen.

#Kosovo i Metohija

#Vojska

'