AKTUELNO

Činjenica je da je glavna tema bio incident sa srpskim vozom, ali su zaključci razgovora nepoznati.

Sinoć je u Briselu održana druga runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Šta se događalo tokom razgovora nije poznato, jer nijedna strana nije davala izjave, ali je nemački radio "Dojče vele" u emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prišštine "u potpunosti propao".

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je, gostujući u emisiji “Dobar dan sa Deom i Sarapom” na televiziji Pink da je Beograd tokom razgovora zadrćao čvrst stav, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

- U odnosu na ranije razgovore, pretpostavljam da je lopta sada spuštena, pre svega ako uzmemo u obzir incident sa vozom i pokretanje naoružanja, ali Abanci odbijaju da ispune ono što se od njih zahteva, pre svega kada je reč o ZSO - rekao je Anđelković.

Novinar Zoran Ostojić rekao je da snage u vladi Ise Mustafe smatraju da se geopolitičke okolnosti u regionu menjaju u pravcu osamostaljivanja Republike Srpske, te i u pravcu nestanka nezavisne države Kosovo i formiranja Velike Albanije. Međutim, ove aspiracije, kako smatra Ostojić, nailaze na zid.

- To su samo iluzije Albanije, jer velike sile neće dopustiti nijuednu veliku državu na ovim prostorima. Tako nije opstala ni ideja o Velikoj Hrvatskoj, niti Velikoj Srbiji - smatra Ostojić.

Anđelković ističe da evropski krugovi traže balans između želja i zahteva Albanije i Srbije, međutim, Albanci su smatrali da će Srbija kroz tehničke pregovore “leći na rudu” i početi da osustaju.

- Prištini je možda neko obećao Kosovo, ali su se iznenadili jer Beograd ne odustaje od Kosova, zato sinoćni razgovor i jeste propao - smatra Anđelković, dodajući da Beograd ne zagovara ideju o stvaranju Velike Srbije već samo štiti ono što je njegovo.

I. P.

#Brisel

#Dijalog

#Kosovska Mitrovica

#Voz

'