AKTUELNO

Poseta će trajati dva dana.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Vlade Grčke Aleksisu Ciprasu tokom njegove posete Srbiji.

Prema programu posete, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Vučić će grčkom kolegi prirediti svečani doček u Palati Srbija, a potom je planiran tet-a-tet razgovor dvojice premijera.

Potom će se, kako je najavljeno, održati plenarni sastanak delegacija Srbije Grčke, a istovremeno će biti održana i zajednička konferencija za novinare premijera Vučića i Ciprasa u Hotelu Metropol.

U popodnevnim satima biće održan Biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije.

Drugog dana posete premijer Cipras će položiti venac na spomenik Rige od Fere u Beogradu.

Uoči posete, Cipras je izjavio da Srbija ima ključnu ulogu na širem Balkanu i zato bi bilo poželjno, pre svega za stabilnost i razvoj regiona, da ta zemlja postane punopravni član evropske porodice.

Kako je najavio, tokom posete će se raditi na jačanju saradnje u sferi transporta i ukupne infrastrukture. Poseban naglasak će biti stavljen na železničku povezanost Pireja i Beograda koja će se realizovati u okviru kineskog plana "Jedan pojas, jedan put", navodi Cipras.

Dodaje da će se nastaviti saradnja i u oblasti kulture i turizma, a kako ističe, od posebnog je značaja zajednička namera dve zemlje da intenzivno sarađuju u oblasti bezbednosti.

- Uzimajući u obzir zajedničke izazove s kojima smo suočeni, naš politički dijalog u toj sferi je dragocen. Treba da ga još više unapredimo posmatrajući i činjenicu da nas već 150 godina povezuje Ugovor o savezništvu - kaže Cipras.

On smatra da prijateljstvo i solidarnost između grčkog i srpskog naroda predstavljaju istorijsku konstantu, ali napominje da to nije dovoljno.

Što se tiče odnosa sa susednom Albanijom, Turskom i Skopljem, Cipras kaže da Grčka ima konkretne i čvrste spoljnopolitičke stavove pri čemu se aktivno zalaže za mir i saradnju, ali istovremeno nepokolebljivo čuva svoja suverena prava na osnovama međunarodnog prava.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Poseta

#Sastanak

'