AKTUELNO

U Beograd sutra dolazi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a njena poseta dolazi dva dana nakon što je Evropska komisija usvojila ovogodišnji izveštaj o napretku zemalja koje pretenduju na članstvo u EU i mesec dana nakon incidenta u kojem su prištinske vlasti hapsile i maltretirale Marka Đurića.

Istina, neplanirano je, ali ciljano, Mogerini u Beograd došla dan nakon tog incidenta, a smatrajući da treba da sasluša srpsku stranu - ovog puta samo nju, ne i prištinsku, te da "smiri" tenzije nastale nepotrebnom demonstracijom sile koju je Priština primenila.

Donekle je razočaravajuća bila njena tadašnja poruka da je smirivanje potrebno, a koja je bila upućena na obe adrese, ali je ipak, kako je i predsednik Srbije poručio, izuzetno korektno bilo što je Mogerini došla u Beograd da čuje naše argumente, zbog čega je, primetio je, verovatno doživela "ko zna kakve pritiske i neprijatnosti".

U međuvremenu je EU Prištini dala rok od četiri meseca za statut Zajednice srpskih opština, što je Vučić prokomentarisao: "Neće toga biti ni za četiri meseca, ne pada im na pamet, jer da su hteli - šta su čekali pet godina".

Istina, obrazložio je to svoje uverenje činjenicom da u suštini Priština ništa ne radi "na svoju ruku", a što je pre dva dana i sam kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio izjavom da njihovu spoljnu politiku vode SAD.

I Beogradu je u međuvremenu, kao i u izveštaju EK, poručeno da mora primeniti sporazume koji su u Briselu postignuti, pre svega o struji, mostu na Ibru u Mitrovici, diplomama, zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima...

Sve to, pretpostavlja se, biće teme o kojima će Mogerini i ovog puta razgovarati sa sagovornicima u Beogradu, a uoči majskog samita EU Zapadni Balkan u Sofiji.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, koja u Beograd dolazi drugi put za mesec dana, pre tri dana je u Luksemburgu, na sastanku minstara spoljnih poslova, ponovila da je Zapadni Balkan strateški region za Evropu.

- To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini u trenutku kad se u samoj EU postavlja pitanje kojim putem će Unija dalje - kao labavi savez ili još jedinstvenija, solidarnija i jača, zašta se većina članica zalaže.

Zbog toga je i jedan od trenutno najjačih lidera Evrope, francuski predsednik Makron, juče pred evropskim parlamentarcima poručio da nova članstva valja odložiti, dok ne ispune uslove, ali i - dok se EU ne reformiše.

#Beograd

#Federika Mogerini

'