AKTUELNO

Srbija i Slovačka imaju veoma dobre, partnerske i prijateljske veze, kao i sve bolje ekonomske odnose, a danas je zatvoreno jedino otvoreno pitanje potpisivanjem Sporazuma o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj Republici, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je, posle sastanka sa slovenačkim kolegom Petrom Pelegrinijem, zahvalila Slovačkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na evropskom putu i podvukla da je Slovačka jedna od zemalja EU koja svaki put glasa da se otvori najveći broj poglavlja za čije je otvaranje Srbija spremna i zagovara agendu proširenja Unije.

Takođe je zahvalila i na principijelnom stavu Slovačke da ne prizna jednostrano progašenu nezavisnost Kosova, odnosno stavu podrške punom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na tome što uvek glasa uz Srbiju kada je u pitanje članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, poput Uneska ili Interpola.

Srpska premijerka podsetila je da se tokom njene posete Bratislavi prošle godine razgovaralo o sporazumu o izmirenju duga, koji je danas i potpisan.

To, istakla je, pokazuje da Vlada Srbije vraća svoje dugove koji su napravljeni pre 25 i vise godina i da je Srbija odgovoran i pouzdan partner Slovačkoj, koja ce uvek moći da računa na nju.

Ana Brnabić zahvalila je Slovačkoj i na saradnji u kontroli granica, te navela da je 142 policijskih službenika slovačkog MUP-a na srpsko - bugarskoj granici.

Ona je istakla da je dalji fokus na dodatnom unapredenju ekonomske saradnje, buduci da je iz godine u godinu trgovinska razmena izmedu dve zemlje sve bolja.

Iznela je podatak da je 2018. godina bio do sada nezabelezen obim trgovniske razmene od oko 566 miliona evra, sto je povecanje od gotovo 10 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Premijerka Srbije je dodala i da, ako postoji neko u Evropi ko je jednak zagovornik da treba iskoristiti prilike cetvrte industrijske revolucije, obrazovanje, tehnologije, elektronske uprave, onda je to Slovacka i premijer Pelegrini.

- Nemamo mnogo prijatelja i partnera kakva je Slovacka - podvukla je Ana Brnabic.

Ona je ukazala i da su nacionalne manjine vazna stvar koja povezuje dve zemelje.

Dodala je da joj je Pelegrini, tokom njene posete Bratislavi, zahvalio za brigu Srbije prema slovackoj nacionalnoj manjini i istakao da ona dobro zivi u nasoj zemlji i da ima uslove za obrazovanje i razvoj kulture na sopstvenom jeziku.

Ana Brnabic je rekla i da joj je uvek zadovoljstvo kada cuje tako nesto, jer je Srbiji u interesu da nacionalne manjine zive dobro, da ostvaruju svoja prava ovde i da znaju da su oni bogatstvo koje Srbija ima.

Navela je i da je za Nacionalni savet slovacke nacionalne manjine izdvojeno ove godine oko 80 miliona dinara.

Istovremeno, zahvalila je Pelegriniju sto srpska manjina u Slovackoj uziva veoma dobre uslove za ocuvanje jezika, indentiteta i kulturne bastine.

Podsetila je da od 2010. srpska zajednica u Slovackoj dobila zvanicni status nacionalne manjine, sto, kako je rekla, nisu uradile ni neke zemlje clanice EU.

- U razgovorima smo postigli neke kokretne dogovore, sto pokazuje da se jako dobro razumemo i da cemo svakao imati jos bolje i bliskije odnose - zakljucila je premijerka Srbije.

#Ana Brnabić

'