AKTUELNO

I građani, ali i političari idu na dvodnevni odmor.

Sreda i četvrtak, 1. i 2. maj, neradni su dani u Srbiji, a kao i svaki Međunarodni praznik rada, i ove godine građani će uglavnom biti na izletištima i u druženjima, ako to dozvole vremenske prilike.

Ministre u Vladi Srbije pitali smo kako će oni provesti Prvi maj, a odgovori su različiti: od onih kojima praznik uopšte nije neradan, do onih koji će pecati uz reku.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, provešće praznik radno u Moskvi, gde je juče svečano primio titulu počasnog doktora nauka na Ruskom državnom socijalnom univerzitetu u Moskvi, koju mu je uručio rektor Univerziteta, Natalija Počinok. Đorđević je inače prvi ministar u Vladi koji je postao počasni doktor nauka moskovskog univerziteta i drugi srpski političar, posle predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić će, kako saznajemo u njegovom kabinetu, Prvi maj provesti u Beogradu. Pitali smo ga i šta je ono po čemu ovaj praznik pamti:

- Prvi maj pamtim po druženju, urancima, sportu i spokojnom detinjstvu u socijalističkoj Jugoslaviji – odgovorio je Ružić kratko za Pink.rs.

Foto: Andrej Nihil

Biće i onih koji će Prvi maj provesti u prirodi, pa će tako ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je, kako sam kaže, strastveni pecaroš, sutra biti kraj reke.

- Gotovo svaki slobodan dan provodim uz reku. Izuzetak neće biti ni ovaj 1. maj koji ću provesti na reci pecajući – rekao nam je ministar.

Foto: Tanjug

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je za portal Pink.rs da će za prvomajske praznike biti u Novom Pazaru, verovatno na nekom od tamošnjih izletišta.

Foto: Tanjug

-To me na neki način vraća u dane mladosti, kada smo obavezno, za svaki 1.maj odlazili na izlete pored reke Raške, ložili vatre, pekli meso i spremali ćevape. Najviše sam se upravo radovao 1.maju, jer posle duge zime jedva smo čekali da vreme provodimo negde u prirodi - rekao je Ljajić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsednik Pokreta socijalista, naglasio je da je 1. maj dan njihove partije i dodao da će zato praznik provesti sa članovima pokreta na uranku.

Foto: Tanjug

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da će deca sa društvom ići na par dana na izlet, a da će on sa suprugom biti kod kuće u Zrenjaninu.

Foto: Tanjug

-Ako vreme dozvoli obićićemo sa prijateljima obližnja izletišta. Najviše pamtim 1.maj pre desetak godina kada su mi nepoznati provalnici obili i ispreturali stan dok smo mi mirno pekli roštilj na svega petstotinak koraka odatle. Morate priznati da je vrlo neprijatno i da nam je preseo ručak - rekao je Knežević za Pink.rs.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će Prvog maja tradicionalno položiti venac na grob Dimitrija Tucovića, začetnika socijalističke misli u Srbiji.

Foto: Tanjug

-Vence polažem sa Ivicom Dačićem, Nikolom Nikodijevićem. To nam je deo neke tradicije poslednjih dvadesetak godina. Imamo i jednu specifičnu okolnost za 1. maj gde ćemo ići na venčanje predsednika omladine SPS-a - istakao je ministar Antić.

Kako kaže, danas će biti jedan lep dan u društvu partijskih drugova.

-Inače, za ovaj dan me vežu lepe uspomene još iz mlađih dana i zaista i moja porodica je uvek 1. maj poštovala kao praznik. Od detinjstva ostao mi je u lepom sećanju. Prvo kao detetu, a onda i u mladosti sa drugovim i stranačkim kolegama. Uvek je Prvi maj bio obeležen i urancima i stranačkim aktivnostima - dodao je on.

Ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović  rekla je da će Uranak provesti u Šumaricama u Kragujevcu sa svojim drugovima i sugrađanima, što je tradicija i svih socijalista.

Foto: Tanjug

-Čestitamo praznik rada, govorimo o pravima radnika, a onda dođe zajednički dorucak - kačamak - rekla je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za portal Pink.rs ne staje sa poslom. On će Praznik rada, 1. maj provesti radno.

#Praznik

#Vlada Srbije

'