AKTUELNO

Rektor instituta istakao je da se ova titula ne dodeljuje često, te da priznanje nosi i određene obaveze, koje se odnose na održavanje dobrih odnosa sa ovim institutom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjeg dana posete Rusiji postao je počasni doktor prestižnog Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

Titula počasnog doktora Vučiću je uručena uoči predavanja koje je danas održao na tom institutu na temu: "Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta - važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu".

Foto: Pink.rs

Rektor MGIMO, akademik Ruske akademije nauka Anatolij Vasiljevič Torkunov istakao je da je na inicijativu naučnog saveta odlučeno da predsedniku Republike Srbije dodele titulu počasnog doktora.

- Ne daje se toliko često, dobili su je neki poznati svetski političari i državnici, to je tradicionalno priznanje ali i nosi određene obaveze, a one se odnose na održavanje dobrih odnosa sa ovim institutom - istakao je Torkunov.

Foto: Pink.rs

Na sajtu Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose potvrđena je titula počasnog direktora predsedniku Srbije.

Foto: Printscreen

MGIMO postoji od 1944. godine, a univerzitetski status stekao je 1994. godine.

Studenti MGIMO bili su i sadašnji šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, generalna sekretarka UNESCO Irina Bokova, predsedavajući Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak i drugi.

Među svetskim državnicima koji su do sada dobili titulu počasnog doktora MGIMO su i Nikola Sarkozi, Šimon Perez, Ban Ki Mun, Žak Širak, dok je iz našeg regiona ta čast pripala samo bivšem slovenačkom predsedniku Danilu Tirku.

#Aleksandar Vučić

#Nagrada

#Rusija

#Univerzitet

'