AKTUELNO

Gosti emisije "Pravac" smatraju da će pritisaka na Begorad i Prištinu tek biti, jer međunarodna zajednica želi da na svaki način utiče na ovaj dijalog.

Postoje razne spekulacije vezane za KFOR koji se godinama, u okviru Rezolucije 1244, nalazi na Kosovu. Suština njegovog boravka na KiM je zaštita civilnog stanovništva i očuvanje mira.

Aleksandar Radić vojnopolitčki komentot u emisiji „Pravac“ kaže da je posao i suština KFOR-a da odražva red i mir, ali kako naglašava suština KFOR-a nisu vojnici koji se nalaze na terenu, već kako naglašava, zemlje koje ova organizacija predsetavlja.

Foto: TvPink Printscreen

- Činjenica njegovog postojanja je zbog Rezolucije 1244, i naravno da je za Srbiju važan instrument. Srbija je ta koja uporno traži da KFOR ne smanjuje svoje snage i da deluje po pravilima – smatra Radić gostujući u Pravcu, naglašavajući da Srbija sve vreme insistira da KFOR postupa upravo po ovoj Rezoluciji.

Kako naglašava, zemlje koje su u sastavu KFOR-a, sve vreme pokušavaju da se delovanje ove organizacije smanji na Kosovu, što po rečima Radića, ne bi išlo u korist srpskom stanovništvu. radić takođe primećuje još jedan veliki problem, a to je kako se dejstvo KFOR-a ali i sam dijalog predstavljaju u medijma. Prema nejgovim rečima u medijima je stovrena slika da se je u najavi „Veliki Balkanski rat“.

Po generalu Božidaru Forcu samo smanjnje dejstva KFOR-a, o kojem se toliko priča u poslednje vreme, ne bi trebalo da bude zabrinjavajuće.

Foto: TvPink Printscreen

- Njih ima oko 600, uprkos tim najavama da ih ima oko 800, ali to ne treba shvatati previše tragično. Ono što nikako ne smemo da zaboravimo je to da je KFOR neka vrsta bezbednosti mira i stabilnosti na Kosovu i da oni postupaju po Reoluciji – kaže Forco, koji takođe isitče da sve vreme „odnosi KFOR-a i Srbije jesu principijalno dobri“ i da to ne treba zaboraviti.

Međutim, NATO sa druge strane u odnosu sa Srbijom ima malo drugačiju, lošiju prošlost, koju je, prema gositma "Pravca", malo teže zaboraviti. Radić, takođe naglašava da je odnost Srbije i NATO-a više poličko pitanje.

- Tablodi jako često izveštavaju o odnosu NATO i Srbije. Međutim, nije moguće da se tabloidi bave ozbiljnim temama i o ovoj temi prave estradu.To može da se odrazi loše na celokupnu situaciju – objašnjava Radić.

- Na žalost, kod nas postoji tendnecija da se od toga pravi zabavni program. Neko napiše najpre da nema teškog naoružanja, zatim u sledećoj rečenici to negira – objašnjava Radić izveštavanje medija o boravku KFOR-a na Kosovu.

Forco kaže da ne treba zaboviti da su prve vlasti, posle pada Slobodana Miloševića, bile su za evro-atlanski savez.

- Oni su želeli da Sbrija ide ka evro-atlasnkim integracijama. Vemenom je ostala samo težnja evropskim ingegracija. Vojna neutralnost se kod nas spominje isključivo na evopskom području – kaže Forco objašnajvajući da ukoliko se neka zemlja opredeli da bude članica NATO saveza, to direktno znači da se suprotna Rusiji, a to po Forci, ne mora da znači.

- Naša poilitčka elita u to vreme nije najbolje rešavala šta se dešava u svetu. Sada je kasno ispravljati njihove postupke i odluke – kaže Forco.

Šta predstavlja Rezolucija 1244?

Rezolucija Saveta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija 1244usvojena je 10. juna 1999. godine,  a kojom je odobreno međunarodno vojno i civilno prisustvo u Saveznoj Republici Jugoslaviji i uspostavljanje Privremene administrativne misija OUN na Kosovu (UNMIK). Usledio je nakon saglasnosti predsjednik Jugoslavije Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije (aneks 2 rezolucije). Rezolucija je usvojena sa 14 glasova za i nijednim protiv. Kina je ostala uzdržana zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Njeni predstanici su izjavili da je sukob trebalo da riješi Vlada SR Jugoslavije i njeni građani i da se suprostavljaju stranoj intervenciji. Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Kina nije stavila veto na rezoluciju. Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost. Srbija i mnoge druge države članice OUN naglasile su da Rezolucija 1244 ostaje pravno obavezujući sa sve strane

"Pritisci postoje na obe strane! Merkel i Makron pokušaće da utiču na Beograd i Prištinu"

Politička situacija diktira ponašanje na terenu, a ona izgelda tako da je bilo najava da će biti izvesno da dijalog Beograd-Priština dođu do nekog kraja. Međuti, kako stavri stoje rešenja nema na vidiku, uprkos mnogim opstimističnim stavovima. Forco smatra da prisak postoji i na obe strane.

- Pritisci postoje, moramo da sačekamo povratak predsednika iz Kine, pa iz Berlina. Oktobar je mesec kada možemo nešto da očekujemo – kaže Forco, ističući da je evidntno da će nemačka kancelarka Anegla Merkel i francuski predsednik Emaul Makron vršiti pritisak da se pregovarački proces nastavi.

- Ovde postoji neki dokument koji se zove Rezoluciju 1244, i to je važno. Mislim da iako je malo propadnika KFOR-a na Kosovu, da „Oluju“ ili nešto slično tome ne možemo da očekujemo iakda više – ocenjuje Forco.

#KFOR

#Kosovo

'