AKTUELNO

Raste ekonomska razmena Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, imamo dobru saradnju i verujem da ona može da bude još bolja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obilaska crkve Svete Trojice u Mostaru, gde se nalazi povodom otvaranja Sajma privrede u Mostaru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, i istakao da je ta crkva izuzetno važna za one koji su živeli, kao i za one koji žive u Mostaru.

Hram u Mostaru važan za Srbe, ali i Bošnjake i Hrvate

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

- Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne - rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpki narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Foto: Tanjug

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze da ispuni.

Crkva Svete Trojice u Mostaru

Predsednik Srbije je posetio tu crkvu zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a dočekao ih je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije. Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine. Obnova je pocela 2010. godine, a u septembru prošle godine završeni su grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen poslednji kamen. Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je reč o nacionalnom spomeniku kulture. Vučić je tokom posete toj crkvi pre godinu dana rekao da je Srbija za dotadašsnje radove izdvojila 700.000 evra i da očekuje da radovi budu završeni do 2020. godine. Najveći deo sredstava za radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije. Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada. Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine. Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena. Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao. Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine. Obnovu hrama pomogao je Unesko.

- Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikavanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nada da će pre kraja 2020. godine moći da pristustvuje otvaranju hrama.

Foto: Tanjug

- Hvala na ukazanoj časti da Srbija pomogne u izgradnji hrama – kaže Vučić.

Sutra s predstavnicima Srba o izborima za gradonačelnike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sutra imati duge razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, nakon čega očekuje donošenje odluke u vezi izbora koje je Hašim Tači raspisao za mesta gradonačelnika u četiri opštine na severu pokrajine, o čemu, kaže, već ima neke ideje.

Vučić je, u izjavi novinarima u Mostaru, upitan da prokomentariše odluku Prištine o raspisivanju izbora, rekao da želi o tome najpre da razgovara sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

- Imaćemo sutra duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba, koji predstavljaju narod, a ne samo sebe. Očekujem da sa njima donesemo odluke. Imam određene ideje - ukazao je on.

Vučić je kazao da niko od stvarnih predstavnika Srba nije konsultovan za to kada i na koji način da budu raspisani izbori.

Starbaks u Srbiji

Predsednik Vučić izjavio je danas da će američki lanac kafeterija Starbaks za šest dana otvoriti lokal u Beogradu, u Rajićevoj ulici.- Starbaks je stigao u Beograd - rekao je Vučić na pitanje novinara da se najavljuje dolazak čuvenog lanca u Beograd.On je pozvao i građane Republike Srpske i BiH da posete Beograd. Navodeći da je još jedan veliki brend došao u Srbiju, Vučić je rekao da su građani ranije išli u Budimpeštu i druge evropske gradove da popiju espreso kafu, a da je sada imaju i u Beogradu.

- Mnogi očekuju od Srbije da odustane od zahteva da se ukinu takse, kao što je postalo normalno da se ne formira ZSO, da se usvoji platforma, u kojoj se vidi da nemate o čemu da razgovarate. Sutra ćemo imati duge razgovore sa Srbima sa Kosova. Niko od predstavnika Srba nije konsultovan za to – izjavio je Vučić i dodao:

- Srbi na KiM su do sada umeli da čuvaju svoja ognjišta i oni će i sada doneti odluku – navodi Vučić.

- Eksponencijalno raste razmena Srbije sa Bosnom i Hercegovinom. Imamo dobru saradnju i verujem da ona može da bude još bolja – rekao je Vučić.

Pristojna Srbija pobediće nasilje, izbori vraćaju neke u realnost

Odgovarajući na pitanja novinara o pretnjama koje je uputio Dragan Đilas Vučić kaže da u hramu ne želi da govori o takvim ljudima.

- Ne želim na ovom mestu da odgovaram. Imaćemo veliki narodni skup u Novom Sadu za dva dana. Pristojnu Srbiju ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Da na ovom mestu govorim o tim ljudima neću – kazao je Vučić, i dodao:

- Pristojnu Srbiju koja želi fabrike, koja želi da radi ne možete pobediti nasiljem i nepristojnošću.

Na izborima će, uveren je, njegovi politički protivnici biti vraćeni u realnost.

Ukazao je da se sprema za dva dana veliki narodni skup u Novom Sadu, a posle toga i, kako ističe, najveći skup u istoriji Srbije, 19. aprila u Beogradu.

- Živi bili pa videli. Pristojnu Srbiju, koja želi fabrike, da radi, ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Ssta mislim o tim ljudima? U ovom trenutku ne mislim da ima smisla da govorim sa ovog mesta  - istakao je on.

Dodik: Imamo šta da tražimo na ovim prostorima

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ima nesumnjiv značaj za Srbe na prostoru BiH, i podsetio da je hram bio brutalno srušen što je bila poruka da Srbi tu nemaju šta da traže. - Imamo šta da tražimo ovde. Ta okupljanja oko važne stavri kao što je ova predstavlja naše opredljenje da našu istorij i kulturu ne predajemo tako lako zaboravu kak neki drugi misle - rekao je Dodik.Ističući da ovde govori u ime Republike Srpske, naglasio je da je zahvalan Vučiću što je prošle godine izdašno pomogao hram i dodao da je sada na njemu i Vučiću da obezbede ostala sredstva da bi obnova crkve bila završena u predviđenoj dinamici. - Srbija i RS su izdvojile sredstva za obnovu, sada već vidimo napredak. Preuzeli smo obavezu, Vučić i ja, da ta sredstva obezbedimo - rekao je on i izrazio je nadu da će Vučić moći da dođe na osveštavanje hrama.

Kaže da sluša od njih da treba da se plaši, te dodaje da se ne plaši nasilnika, što je pokazao time što je ostao na radnom mestu sve vreme kada su nasilnici organizovali takav skup direktno ispred Predsedništva.

- Neću se nikada uplašiti. Samo narodnom voljom na izborima se dolazi na vlast. Srbija je demokratska zemlja  - odvukao je on.

Poručio je dalje da ne treba građani da se sekiraju što neki ljudi maštaju da imaju mnogo više snage nego što imaju.

Foto: Tanjug

Vučić je prisustvovao i otvaranju Mostarskog sajma, gde su ga dočekali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Hercegovacko - neretvanskog kantona Nevenko Herceg, direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonacelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Vučić se u Mostaru ranije se sastao sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Predsednik je nakon sastanka istakao da je veoma počastvovan što je i ovaj, peti put na sajmu i izrazio svoje veliko zadovoljstvo što pozvan.

- To je moj posao, zaista želim da vidim da se srpski proizvodi prodaju i u Mostaru, ali i proizvodi iz Bosne i Hercegovine da se prodaju u Beogradu. Želim još širu saradnju između BiH i Srbije - rekao je Vučić.

Kako kaže, očekuje oko 2 milijare razmene ove godine, i ističe da je njegovo prisustvo na sajmu očekivano i normalno.

Čović: Odsustvo predstavnika Bošnjaka loša poruka

Na otvaranje Sajam u Mostaru nisu danas došli bošnjački lideri, član Predsedništva BiH Šefik Džeferović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić, i predsednik SDA Bakir Izetbegović, a zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ocenjuje da je to loša poruka i da je sajam upravo mesto gde se mogla pokazati dimenzija jačanja odnosa unutar BiH.Čović je rekao da su Zvizdić i Džeferović juče otkazali dolazak.- Tražili su da pošaljemo poziv, a i dodatno da protokoliramo dolazak Zvizdića i Džaferovića. Juče su otkazali, a nešto slično se desilo i prosle godine, upravo na isti dan kada je trebalo da imamo sastanke, Zvizdić je iz nekog razloga otkazao. Sutra će ovde biti Izetbegović, pa ga pitajte, mislim da je to najbolji način - rekao je Čović novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.To je, podvukao je Čović, loša poruka.

Foto: Tanjug

- Bez obzira na istorijsko nasleđe, važno je da gradimo budućnost u miru i stabilnosti - rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika o prekrajanju granica, uz opasku novinara u Mostaru da podržava Dodikove stavove, Vučić mu je odgovorio da ne bi trebalo da iznosi konstatacije o tome da li on nekoga podržava ili ne.

Foto: Pink.rs

Vučić je istakao da, kada su u pitanju promene granica na Balkanu, smatra da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i Srbija poštuje teritorijalni intergritet svih ostalih.

- Smatram da je loša poruka promena granica na Balkanu, i da niko ne treba da ruši ničiji teritorijalni integritet. Mi nemamo nikakvih ni pretenzija niti želja u vezi sa tim. Što se tiče saradnje sa Miloradom Dodikom, ona je uvek bila dobra i u budućnosti moće da bude još bolja – rekao je Vučić.

Predsednik Vučić poklonio je na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu privrede u Mostaru, predstavnicima BiH medenjake u bojama srpske zastave i u obliku srca, na kojima piše "Budućnost nas spaja".

- Ne piše ništa lose - rekao je Vučić uz osmeh dok je delio medenjake zameniku predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću, predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i pojedinim ministrima Saveta ministara BiH.

Vučić je porazgovarao sa izglačaima iz Srbije, koji su nastupili u organizaciji PKS.

Foto: Tanjug

Prethodno, predsednik Srbije je obišao i štandove Mađarske i Hrvatske. Na štandu Hrvatske je, uz čašu belog vina, nazdravio sa Dodikom i Čovićem. Vučić je obišao i štand "Blatina Žilavka", gde je sa Dodikom probao hercegovačko belo vino.

Predsednik je obišao gotovo ceo sajam, kako bi se upoznao sa ponudom i iskoristio priliku da porazgovara sa predstavnicima BiH.

Vučić je, nakon obilaska, sa domaćinima, prisustvovao kao gost svečanom otvaranju nacionalog štanda Kine, koja je partner ovogodinjeg sajma.

Dodik: Sajam u Mostaru, mesto susreta privrede i kultura

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na otvaranju 22. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru da je taj grad na Neretvi danas mesto gde se susreću privrede celog regiona ali i da je mesto susreta različitih kultura.Dodik je rekao da je mostarski sajam prilika da se okupe privrednici iz brojnih zemlja regiona ali i sveta, i podsetio na 22 godine dugu tradiciju ove manifestacije čija je Kina ovogodišnji zemlja partner.Dodik je istakao važnost sajma. i to ilustrovao značajem Kine u globalnim okvirima.- Sposobnost da se privuče Kina na Sajam govori o interesu Kine, ali i našoj spremnosti da to učinimo - rekao je Dodik, govoreći o značaju kineske Inicijative "Jedan pojas, jedan put".Saradnja sa ovim partnerom sa istoka je, prema Dodikovim rečima, veoma dobra i šansa je za BiH i ceo region, jer poslednji podaci govore da usporava globalna eklonomija.

Tokom pet dana trajanja sajma biće organizovan veliki broj konferencija i stručnih skupova, kao i sajamske manifestacije, među kojima i sajam turizma.

Predsednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić najavio je da će na mostarskom sajmu biti predstavljen jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH.

#Aleksandar Vučić

#Mostar

'