AKTUELNO

Poruke koje stižu iz Prištine svakako u manjoj ili većoj meri zatvaraju vrata dijalogu, i sasvim sigurno da određene administracije to zaprvo podržavaju, rekao je za Novo jutro televizije Pink, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Stanković je istakao da su poruke prištinske platforme izuzetno uznemirujuće, i dodaje da je dodatni problem oko rešavanja kosovskog spora što traje jako dugo.

- SAD sa porukama da je potrebno izvesno prilagođavanje granica uvode novu dinamiku u pregovore, ali videćemo kako će ta dinamika biti do kraja sprovedena. Što se tiče njihove mogućnosti da pritisnu Albance, ta mogućnost postoji, stvar je samo njihove volje. Ako američka administracija odluči da je vreme na da stvar okonča uz uzajamni kompromis, onda se takvo rešenje može, pod njihovih rukovodstvom, sasvim izvesno i dogoditi – rekao je Vuk Stanković.

Vuk Stanković kaže da se Amerika na neki način nalazi u jednoj kompleksnoj situaciji, jer, kako podseća, oni su politički pokrovitelji nezavisnosti Kosova. On ističe da je svaka vrsta njihovog pritiska u tom kontekstu dozirana.

Foto: TvPink Printscreen

- Poruke koje možemo čuti iz Prištine u manjoj ili većoj meri zatvaraju vrata razgovoru. Očigledno da postoje neki krugovi i u američkoj, i u administracijama određenih evropskih zemalja, koji to podržavaju – rekao je Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima, ako se dođe do neke pozicije koja može biti održiva i garantovati mir i stabilnost, pred političkom elitom i Beograda i Prištine, bio bi ne tako jednostavan zadatak, a to je, kako kaže, zadatak da se objasni nužnost kompromisa.

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike", podsetio je da smo poslednjih dana mogli sa raznih strana da čujemo različite stavove, želje i razmišljanja, kao i da su do nas su stizale različite poruke.

- Pre svega, jedna je izuzetno važna, a to je poruka iz Vašingtona, a to je termin “prilagođavanju”granica, koji do sada nismo mogli da čujemo. Izvesno, da SAD dopuštaju da u toku razgovora i u tom sporazumu se dopušta izvesno prilagođavanje granica – rekao je Rakić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, oni se ponašaju kao da je u Prištini sve u redu i kao da tamo imamo ekipu koja je spremna da odmah pregovara.

- Ovo što se događa u Prištini je zapravo sasvim drugačije, tako da će biti veoma intersantno videti kako će to sve da se raspetlja, posebno što znamo da do sada ovi nazovi, američki pritisci, nisu davali nikakvog rezultata – rekao je Rakić.

#Dejan Vuk Stanković

'