AKTUELNO

Priština je usvajanjem platforme o dijalogu u kojoj se kaže da jedino moguće rešenje može da bude ono definisano postojećim ustavom takozvanog Kosova, poslala jasnu poruku da je ovo kraj dijaloga, rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Priština je stavila Srbiju u najteži položaj još od kako su 2011. godine Albanci uz pomoć svojih zapadnih partnera i tadašnjeg režima uspostavili i uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku sa onim što mi smatramo našom južnom pokrajinom i time oformili ono što Priština naziva Kosovom. Usvajanjem ove platforme u kojoj se kaže da jedino moguće rešenje može da bude ono definisano postojećim ustavom takozvanog Kosova, oni su poslali poruku da je ovo kraj dijaloga – kazao je Đurić.

On dodaje da je Priština usvajanjem taksi stvorila ambijent nemoguć za dijalog.

- Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da je jedini mogući ishod dijaloga priznanje, ne tretirajući prava i položaj Srba predstavlja "ekser u kovčeg" i pokazuje da je Priština na ovaj način poslala poruku da je ovo kraj dijaloga - rekao je Đurić večeras na konferenciji za novinare.

Đurić je dodao da će Srbija znati da na pravi način odgovori na izazov koji je pred njom postavljen.

- Nećemo prenagliti, ali Srbija će znati da zaštiti državne i nacionalne interese po pitanju Kosova i Metohije, položaj i prava našeg naroda u čitavoj Srbiji. Mi smo ovim danas nedvosmisleno videli da Albanci ne žele dijalog. Svima je to postalo jasno – naveo je Đurić.

Predsednik Vučić je za sutra u 8 sati i 30 minuta zakazao hitnu sednicu Saveta za bezbednost, kaže Đurić.

Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Pročitajte još: Priština srušila dijalog novim potezom - Usvojila platformu o dijalogu, a protiv njega

#Marko Đurić

'