AKTUELNO

Amerikanci žele da intervenišu u Venecueli, međutim, svetske okolnosti su takve da bilo kakva solo akcija nosi puno rizika sa sobom, rekao je za Novo jutro televizije Pink, novinar „Politike“ Slobodan Samardžija.

- Dešavanja u Južnoj Americi bi definitivno mogla da budu veoma opasna, jer Moskva je vrlo jasno stavila do znanja Americi da neće prihvatiti nikakvu američku intervenciju, a Amerikanci definitivno žele da intervenišu. Međutim, svetske okolnosti su takve da više niko ne može samostalno da donese odluku, kao što je bilo u naše vreme, tako da bilo kakva solo akcija nosi puno rizika sa sobom – rekao je Samardžija.

Kako kaže, pogotovo je sada veoma opasno i veoma napeto u Južnoj Americi.

- Opozicija kaže svoje, vlast svoje. Ima tvrdnji da se pod navodnom humanitarnom pomoći švercuje oružje za pobunjenike, tako da ne treba primati ništ aod toga zdravo za gotovo. Tamo se svašta dešava. Situacija je takva da niko ne može sa sigurnošću da kaže ko je na dobroj a ko na lošoj strani – rekao je Samardžija.

On je istakao da je još interesantnije da oni, kako mu se čini, nisu ni spremni da im se neko spolja meša, već da, kako kaže, žele sami da reše njihovo unutrašnje pitanje.

Foto: TvPink Printscreen

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić, rekao je da Amerikanci takođe ne vole da im se neko iz drugih delova sveta upliće u bilo koji region njihove zemlje.

- To naročito ispoljava Trampova administracija, a možemo videti da imaju i podršku nekih desničarskih vlada. A one nisu naklonjene levičarskoj vlasti koja je aktuelna u Venecueli, i sužava se krug oko predsednika Madura, a sve pomalo podseća na kubansku krizu krajem 60-tih godina – rekao je Čotrić.

Prema njegovim rečima, ovo sve pomalo podseća na to vreme, i dodaje, da se nada da će se ponovo, kao i tada, stvari smiriti i da se neće upuštati u ratne avanture i pokušaje da menja režime na taj način.

Samardžija je istakao da Amerika od kraja Hladnog rata sebe smatra policajcem i sebi daje pravo da uvodi red gde želi.

- Ali, sama činjenica da je u samom vrhu Amerike veliki razlaz u partijama i u Senatu, dovodi do toga da moraju mnogo više da promišljaju, ali mi ni Tramp ne deluje kao neko ko bi izabrao rat kao opciju – rekao je Samardžija.

Foto: TvPink Printscreen

Čotrić naglašava da je Venecuela velika država i da je dobrim delom podeljena, kako kaže, Maduro ipak ima i značajnu podršku.

- Očigledno je da se nešto u međuvremenu značajno promenilo i sada sada pokušavaju da promene i izbornu volju, jer, kako mi se čini, da bi se neki favorit određenih zemalja ustoličio – rekao je Čotrić.

Kako kaže, sigurno da neće ići lako cela ta situacija sa Venecuelom, i ističe da je ipak najbolje da sami reše taj problem koji imaju i da taj narod krene nekim putem prosperiteta.

#Amerika

#Venecuela

'