AKTUELNO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović osvrnuvši se na izjavu samozvanog vicepremijera Envera Hodžaja da bi dijalog Beograda i Prištine mogao biti nastavljen u martu, istakao je da je ceo dijalog ciljano zaustavljen jednom štetnom akcijom koju je Priština uvela sa i ocenio je da je to ono što mora da se prevaziđe, a prevazićiće se samo ako takse budu ukinute.

-Vrata dijaloga su otvorena, ne vidim da ne može zašto Federika Mogerini ne može da okupi dve delegacije. Oni imaju problem druge vrste, koja delegacija je njihova i da li su to ovi u parlamentu sa novom platformom kojom su postavili ne prihvatljive zahteve i okupili se oko dijaloga da dijaloga ne bude, i poruke koje oni šalju govori o tome da oni veoma teško mogu da nađu sagovornika - ocenio je Odalović za TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je istakao, stvar je veoma otvorena i jasna, takse moraju biti ukinute, to je za nas neprihvatljivo i udaljava nas od dijaloga.

-Dijalog se može nastaviti nakon ukidanja taksi. Mogerini, ima kapacitet i mandat da taj dijalog nastavi - ocenio je on, dodajući da će krajem maja biti novih izbora i da će u drugoj polovini biti formiramne neke nove strukture i vlada EU, pa će verovatno neko drugi voditi pregovore između Beoograda i Prištine.

-Ova stvar, koja je unutrašnja i Priština mora da kaže šta hoće, da li hoće dijalog ili stalno stanje neizvesnosti sa novim provokacijama - zaključio je on.

Bivši koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da EU više nema potencijal, da nastavlja razgovore, u ovom savezu.

Foto: TvPink Printscreen

Oni su već u kampanji. Njima su izbori između 23. i 25. maja u 27 zemalja, i koliko vidim ima dosta soliranja, svako bi da udari recku o našu glavu, a onda taj pritisak koji ide ka nama nije iskren u smislu krajnjeg i održivog rešenja za KiM - ocenio je Čović.

Takođe, kako navodi cilj je da se natpisima u medijima naša javnost, zbuni, demotiviše, da misle da je sve gotivo.

Što se dijaloga tiče, kaže da kada se ukinu takse može da se krene u dijalog, ali sa dnevnim redom-šta je sa zločinima, žutom kućom, nestalima i kidnapovanima, šta je sa specijalnim sudom.

#Beograd

#Priština

#pregovori

'