AKTUELNO

Čim naši susedi Hrvati u privrednom ili nekom drugom smislu ostvare loše rezultate, u Hrvatskoj se to doživi kao signal za kampanju protiv Srbije.

Iz Italije preko Jadrana, na talasima u Hrvatsku stiže recesija koja će uzdrmati privredu te zemlje, koja već duže vreme hoda po žici. Nesumnjivo je da će Hrvatska trpeti efekte koji će se manifestovati u Evropi, kaže zagrebački novinar Denis Kuljiš.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kod nas će se osetiti rast kamatnih stopa. Hravtska je propustila priliku da, u doba niskih kamatnih stopa i eftinog novca, promeni parametre svoje ekonomije. I Sloveniji je Italija glavni partner, pa Slovenija beleži ogromne stope rasta, za razliku od nas - kaže Kuljiš za Pink.

I onda loš đak upire prstom na druge koji su taj domaći zadatak dobro uradili, što je u sredu potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On podseća da način na koji hrvatski mediji u poslednje vreme izveštavaju o situaciji u našoj zemlji, zapravo je izraz želje onih u Hrvatskoj da Srbija bude slaba.

- Srbija ima suficit u trgovini sa Hrvatskom, ima dvostruko veći rast od Hrvatske u 2018. godini, Srbija ima gotovo za 55 odsto nižu stopu javnog duga u odnosu na BDP, ima gotovo dvostruko niži javni dug u apsolutnom iznosu - rekao je Vučić.

Analizirajući političke procese na Zapadnom Balkanu, medijska mreža "Antidot" uočila je da se ponavlja jedan obrazac: da kada Srbiji ide bolje, kada su ekonomski pokazatelji dobri, Hrvatska kreće u jednu vrstu kampanje protiv zvaničnog Beograda.

Foto: Tanjug

- Uvek u tim situacijama u Hrvatskoj kreće vrsta kampanje protiv naše zemlje i podrška opoziciji koja bi oslabila vlast u Srbiji i koja bi pozitivne trendove usmerila u drugom smeru. Valjda je njihova pretpostavka da će njima ići bolje, ako nama ide lošije - kaže za Pink Marko Matić iz "Antidota".

Dodaje da je greška što se Hrvatska ne bavi unutrašnjim reformama i ne pokušava da postane konkurentna, već pokušava da "pravi haos u Srbiji".

Slična situacija bila je i 2001. godine, podseća Matić. Tada je Srbija imala bolje pokazatelje od Hrvatske, pa je hrvatski "Nacional" lansirao duvansku aferu, čiji je cilj bio podrška tadašnjoj opoziciji i napad na premijera Zorana Đinđića.

Danas je scenario isti.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

#Hrvatska

#Srbija

'