AKTUELNO

Predsednik Srbije podsetio je evropskog komesara na posledice neopravdanih taksi po srpske privrednike, ali i po srpski narod na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han su u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, kao i sledeće korake na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je komesaru Hanu ponovo ukazao na posledice koje takse na srpsku robu, kao neodgovorna jednostrana mera Prištine, imaju po odnose i stabilnost u regionu. On je još jednom istakao spremnost Srbije da nastavi dijalog, nakon što Priština odustane od neopravdanih taksi koje, osim srpske privrede, ugrožavaju svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju i angažovanju da se postoježi problem reši.

Komesar Han pozdravio je spremnost Srbije da sačuva mir i stabilnost.

Predsednik Republike Srbije potom je razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Dvojica sagovornika su razmotrila situaciju u regionu, a posebno odnose Beograda i Prištine i moguće načine za prevazilaženje zastoja dijaloga izazvanog uvođenjem taksi na srpsku robu.

Američki zvaničnik Mičel je rekao da očekuje da Priština ukine takse na srpsku robu i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da istog trenutka, po ukidanju tih taksi, nastavi dijalog, jer je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

#Aleksandar Vučić

#Johanes Han

'