AKTUELNO

Provera poverenja građana logična je uoči donošenja važnih odluka za zemlju, što je demokratska tekovina, ocenjuju gosti „Novog jutra“, dodajući da je od izuzetne važnosti da se problem Kosova i Metohije reši u naredne četiri godine. Za nesmetano bavljenje najvažnijim nacionalnim pitanjima, važno je obezbediti legitimitet i potvrditi poverenje koje vlada uživa kod građana.

Sve ide ka tome da su izbori i te kako mogući na proleće, a pre svega da bi aktuelna vlast potvrdila svoj legitimitet i kako bi naredne četiri godine nesmetano mogla da nastavi da se bavi pitanjima evropskih integracija i Kosova, ocenjuje Ivan Jovanović, šef deska dnevnih novina Blic.

- Izbori su u redu i potrebni su kako bi se pitanje Kosova rešilo u naredne četiri godine. S druge strane, vidimo da opozicija najavljuje bojkot, što ne bi bilo dobro za demokratske procese u Srbiji. Ipak, i bojkot je pravo političke borbe – kaže Jovanović za “Novo jutro”. Dodaje da je siguran da će SNS učiniti sve da poveća izlaznost u slučaju bojkota, te da opozicija mora da shvati da je bojkot ozbiljniji od vođenja kampanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Vasić, zamenik glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTV PINK, kaže da je logično da se proveri poverenje građana, kada se donose neke važne odluke u zemlji. Ovo je, ističe, demokratska tekovina.

Kaže da bojkot izbora nikome ništa dobro nije doneo. Kada je reč o protestima koji su održani u subotu, a koji su počeli ispred zgrade TV Pink, Vasić kaže da je razgovarao sa učesnicima, da ih je bilo osmoro, te da “ako su to sledbenici i ako je to ono što imaju iza sebe, onda možda i nemaju šta da traže na izborima”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svako može da traži šta hoće, na demokratski način, ali bez nasilja. Vidimo da u našem građanskom, društvenom, demokratskom i svakom drugom diskursu vladaju verbalno i političko nasilje i svi mi moramo da stanemo na loptu i povedemo računa o tome. Ovo je postao rat svih protiv svakoga! – kaže Jovanović.

Kada je reč o napadu Dragana Đilasa na grupu mladića, Jovanović kaže da je odgovornost na Đilasu koji je javna ličnost i koji pretenduje na mesto vođe opozicije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đilas mora pažljivo da bira reči, a svi smo osetljivi na decu. Ne bih da advokatišem, ali je sve to teško i mučno – kaže šef deska Blica.

Vasić kaže da su protesti uvek insistirali na zahtevima, a da on ovde ne vidi jasne zahteve, bez kojih je besmisleno šetati. Jovanović kaže da je važno jasno artikulisati i definisati zahteve.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra":

#Aleksandar Vasić

#Novo jutro

'