AKTUELNO

Istoričar Saša Adamović izjavio je da je ideja razgraničenja dočekana na krv i na tož, i da je namera Albanaca u regionu, i to ne samo kosovskih Albanaca, da iskoriste neki geopolitički momenat da bi napravili neku veliku Albaniju.

- Naravno da ta opasnost nije prošla. Sve ovo što Priština preuzima u poslednje vreme, od taksi preko osnivanja takozvane vojske Kosova i ideja oko integrisanih granica, zapravo pokazuje da su oni u jednoj vrsti cajknota.. Onom ko uđe u cajknot jasno je da mu vreme ističe...a jasno je da Prištini vreme ističe – kazao je Adamović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, takozvana nezavisnost Kosova, kako zapadni analitičari primećuju, je propali projekat i oni sada nekom vrstom pritiska pokušavaju da iznude od Srbije ono što nisu mogli te 2008. godine, a to je priznanje te takozvane nezavisnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- U poslednjih par godina ja sam govorio koliko je neophodno da Srbija ima jakog predsednika, koliko je neophodno da ima jaku vladu. Očito je da svi oni centri moći sa zapada koji bi od Srbije hteli da iznude to priznanje takozvane nezavisnosti, ne žele da Srbija ima jakog predsednika i jaku vladu – ocenio je Adamović.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa TV Pink Aleksandar Vasić ocenio je da Srbija ne zna detalje kompromisa sa Albancima, i pitao je Adamovića za komentar na to što je u novijoj istoriji Kosovo bilo više van teritorija Srbije, nego u našoj zemlji, kao i na izjavu da „na Kosovu nije sve albansko, ali nije ni sve srpsko“.

Foto: TvPink Printscreen

- Možemo da kažemo i da tamo nije sve naše i da nije sve od drugih, a možemo i da kažemo da je tamo i sve naše, i da je tamo sve njihovo... Poznajem mnogo Albanaca koji su izrazite patriote, neki su i veći od pojedinih koji nose srpsko ime i prezime – odgovorio je Adamović.

Novinar Zoran Ostojić izjavio je da između Kosova i Albanije nije uvedena granica, već integrisani granični prelaz.

- Postoje tri bitna momenta, nije uvedena granica, već integrisani granični prelaz, a takav već postoji između Albanije i Crne Gore... Njihov cilj je da se samo jednom pokazuje dokument, a ne dva puta..Drugo, razgraničenje između Srba i Albanaca, što je, na neki način, zvanična državna politika Srbije, videćemo da li će uspeti, ali svako rešenje je dobro rešenje – naveo je Ostojić i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Rešenje kosovskog problema je apsolutni i najveći prioritet Srbije. Treće, podsetimo se na raniju najavu ukidanja granice između Kosova i Albanije, i na izjavu iz Brisela, gde su ih podsetili na obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, misli se na Prištinu i na Albaniju, u kojoj postoji obaveza o kontroli granice – kazao je Ostojić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo

#Saša Adamović

#Velika Albanija

'