AKTUELNO

Po nalogu britanskih obaveštajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke Srba sa Kosova i Metohije, koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan Srpskoj listi, koja je reprezentativna i najjača srpska politička opcija u pokrajini.

Do ovih informacija, kako Novosti saznaju, došle su naše bezbednosne službe, a cilj opasnog projekta je da se istisne uticaj zvaničnog Beograda na KiM, kao i da se Srbi integrišu u prištinske institucije u što većoj meri, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi tzv. Kosovo imalo navodni dokaz multietničnosti i poštovanja prava manjina.

Takođe, jedna od namera ove strategije, kako piše ovaj list, je da se stvori klima "opšteg otpora" ideji razgraničenja, kao mogućeg trajnog rešenja kosovskog pitanja, kako među Albancima na KiM tako i u centralnoj Srbiji, i da se Beograd praktično dovede pred svršen čin da je priznavanje "Kosova" u sadašnjim granicama jedino rešenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije.

U ovom aranžmanu, prema poverljivim izvorima, glavna veza Britanaca na KiM je Fatmir Šeholi, prištinski politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe sa KiM za formiranje nove stranke. Šeholi je, inače, u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Hardinaja.

Ovaj analitičar će, takođe, biti organizator skupa koji bi sredinom januara 2019. godine trebalo da se održi u Medija centru u Čaglavici, na kom će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima između Beograda i Prištine. Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije - Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa KiM Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković i Aleksandar Jablanović.

Prema našim saznanjima, finansijsku podršku organizaciji ovog skupa pruža britanska neprofitna fondacija IMAN. Njeno sedište je u Londonu, a čine je uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz Gornjeg doma britanskog parlamenta i članovi Rotari kluba.

Prema onome što stoji na sajtu ove organizacije, ona za cilj ima promovisanje dijaloga za jačanje međunarodnog razumevanja i suživota kroz razmenu ideja, ljudi, kulture i religije. Aktivna je širom sveta, a najviše na Bliskom istoku i Balkanu.

Pretpostavka je da će se na ovoj debati u Čaglavici čuti osude ideje o razgraničenju Srbije i "Kosova", koje na KiM zastupa Tači. Time bi se doprinelo slabljenju njegove pozicije, a samim tim bi se stalo na stranu Haradinaja. Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti pre svega u funkciji britanskih interesa, ali i nemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu.

AL ASAD NA ČELU

Organizaciju IMAN predvodi Ribal Al-Asad, član čuvene sirijske porodice iz koje potiču dva predsednika ove države, pokojni Sadat i aktuelni Bašar.

U našem regionu, boravio je 2016, na skupu "Mediteran - geopolitika i integracija, izazovi i mogućnosti" u Splitu.

OPASNA TEZA O IVANOVIĆU

Šeholi je široj javnosti postao poznat kada je posle ubistva Olivera Ivanovića organizovao paralelnu poluprivatnu istragu okolnosti pod kojima je zločin realizovan, pišu Novosti.

On je angažovao 45 eksperata, a sve prikupljene podatke navodno je dostavio nadležnim prištinskim organima i međunarodnim predstavnicima na KiM. Sumnja se i da je upravo on lansirao tezu da Beograd stoji iza Ivanovićevog ubistva.

#Britanija

#Kosovo

#Srpska lista

'