AKTUELNO

Prema informacijama sa kojima raspolaže većina beogradskih medija, pojedine albanske grupacije na Kosovu i Metohiji žele da izazovu sukobe kako bi se stavila tačka na kosovsko pitanje. Zbog toga, postoji i sukob u formiranju parlamenta na Kosovu kako bi se politička kriza koja vlada među Albancima proširila, što bi dovelo do novih sukoba u pokrajini.

Šanse da kosovski parlament ne bude formiran su velike, piše prištinski Zeri. Naime, poslanici takozvane "ratne koalicije" (PAN), okupljene oko Demokratske partije Kosova, ne planiraju da se odazovu pozivu predsedavajućeg konstitutivne sednice parlamenta Ademu Mikulovciju.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Pal Lekaj, smatra da predsedavajući Mikulovci zastupa politiku pokreta Samoopredeljenja i sednice saziva bez konsultacija sa ostalim političkim subjektima. S druge strane, Škodran Hoti iz tog pokreta kaže da PAN koalicija blokira formiranje kosovskih institucija. Prema njegovim rečima, formiranje institucija na zavisi od pokreta Samoopredeljenje, već od PAN koalicije koja bojkotuje sednice.

Današnjem zasedanju odazvaće se se poslanici DSK, ANK (Bedžeta Pacolija) i Alternative, potvrdio je poslanik Demokratskog saveza Kosova Hadži Avdili. Avdili, medjutim, ne očekuje da će parlament danas biti konstituisan jer, kako kaže, nema znakova da su političke partije postigle kompromis. Ukazao je i da PAN koalicija ne koristi svoje ustavom zagarantovano pravo da kandiduje predsednika parlamenta. On smatra da PAN koalicija namerno blokira konstituisanje parlamenta i formiranje vlade i da su, kako je rekao, "prava katastrofa za zemlju", prenosi Zeri.

Dačić o svom predlogu za Kosovo: Razgraničenje sa Albancima, crkve kao na Svetoj gori

Kosovski analitičar Bljerim Burjani kaže da je očevidno da PAN koalicija ne može da okupi parlamentarnu većinu od 61 poslanika za izbor predsednika parlamenta i formiranje nove vlade i zato drži skupštinu u blokadi.

Analitičar Branko Radun smatra da je eskalacija krize plod neslaganja lidera albanskih partija.

Veliki problem predstavlja i kandidat velike koalicije za predsednika skupštine, Kadri Veseli, čijem se izboru protivi opozicija.

Poznato je da je jedna od glavnih tačaka neslaganja pitanje Srba, odnosno Zajednica srpskih opština, koja nije blagonaklono prihvaćena na Kosovu pa i trenutnu krizu u pokrajini treba sagledati i iz tog ugla.

Prema kosovskom ustavu, predsednika parlamenta bira većina, odnosno najmanje 61 poslanik od ukupno 120. Inače, vanredni parlamentarni izbori na KiM su održani 11. juna.

#Albanci

#Kosovo

#parlament

'