AKTUELNO

On je govorio o prilikama i odnosima u regionu.

Miša Đurković iz Instituta za evropske studije izjavio je, govoreći o prilikama u regionu, da Srbi trenutno najviše problema imaju u Hrvatskoj, te da tamo vlada dugoročna patologija.

Kada je Hrvatska 2013. godina postala članica Evropske unije, ona je počela da demonstrira snagu nad Srbima, kao što su nekada Slovenci nad njima, a zatim je tu i veliki stepen ustaštva.

- Bilo je pokušaja ranijih vlasti da uspostavimo normalnu politiku sa Hrvatskom, pokušaja da se izvrše određeni pritisci, ali su uvek postojali dvostruki standardi Brisela i zapada, koji smatraju da Srbija treba da odustane od svojih pretenzija i pristane na sve zarad mira u regionu - izjavio je Đurković, gostujući u emisiji "Pravac" televizije Pink.

Foto: Printscreen

Kako je istakao, nema izgleda da će se ovakva situacija promeniti.

Đurković se pita čemu toliko naoružavanja Hrvata u poslednjih godinu i po dana, kada je počelo da se radi na boljim odnosima dve države. On je podsetio da su Hrvati tokom 20. veka uvek instrumentalizovani protiv Srba i Srbije, i uzimajući sve u obzir, smatra da je neophodno vratiti služenje vojnog roka, kako bi se pokazalo da je naša država obučena i spremna.

Komentarišući izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD, Đurković je istakao da će doći do promena u stavovima američke politike, kako prema Rusiji, tako i prema državama na Balkanu.

Govoreći o odnosima Srbije sa Makedonijom, on ih je ocenio kao "vrlo zanimljive", jer bilateralna saradnja Srbije i Grčke u Makedoniji "izaziva alarm".

- Uprkos načelno dobrim odnosima, makedonska administracija je umela da odigra nepristojno prema nama, uzmimo u obzir poligon koji je srpska vojska tražila na korišćenje za vojne vežbe, koji nikada nije dobila - ispričao je Đurković.

Odnosi sa Crnom Gorom su, kako smatra, nikad bolji, mada postoje neki problemi, kao što je to problem dvojnog državljanstva.

U Republici Srpskoj vidljiv je pritisak Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je "igrao prljavo", a pod uticajem Stejt departmenta. Osim institucionalnih problema, Republika Srpska ima pre svega ekonomske i finansijske probleme. Oni, kako smatra, najviše ugrožavaju njen položaj.

- Beograd se trudi da se odnosi sa Sarajevom poboljšaju i podignu na veći nivo, što se videlo i odlaskom premijera Srbije u Srebrenicu, što ga je gotovo koštalo glave - smatra Đurković.

I. P.

#Hrvatska

#Odnosi

#Srbija

#Zapadni Balkan

'