AKTUELNO

Sigurno ste u skorije vreme čuli (a možda i izgovorili) da su današnja deca nevaspitana, razmažena i šta sve ne... Pa, evo ko je kriv. Deca svakako nisu.

Roditelji koji ne ispuštaju mobilne telefone iz ruku jedini su krivci za to što su deca postala "nemoguća", pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Naučnici su utvrdili da postoji jasna povezanost između preterane upotrebe mobilnih telefona i tableta od strane modernih roditelja i problema u ponašanju najmlađih.

Više od 200 porodica sa decom mlađom od pet godina bilo je uključeno u šestomeseču studiju o "tehnoferenciji", odnosno ometanju interakcije licem u lice od strane savremenih uređaja.

Foto: Pixabay.com

Kad roditelji tokom obroka sve vreme skroluju po mobilnim telefonima, deca postaju frustrirana jer im niko ne posvećuje pažnju, i zbog toga postaju nestašna, kenjkava i generalno "nemoguća", jer im se čini da je to jedini način da roditelji primete da ona postoje, prenosi "Dejli mejl".

Teže posledice po ponašanje dece izaziva kad je majka "zavisna" od mobilnog telefona, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Pediatric Research.

Nova istraživanja pokazuju da roditelji u proseku devet sati u toku dana provode ispred televizora, kompjutera, tableta ili držeći smarfon u rukama. Trećina ovog vremena odlazi na smartfone, i to uglavnom u vreme koje bi trebalo da bude posvećeno porodici, dakle, u vreme zajedničkih obroka, kad su sa decom napolju, ili ih uspavljuju.

#Roditelji

'