AKTUELNO

Odlazak u videoteku, čekanje svoje omiljene emisije, okretanje telefonskog brojčanika samo su neke od stvari u kojima današnja deca nikada neće uživati.

Ukoliko spadate u one koji se sa setom sećaju prošlosti, ovo je pravi tekst za vas. Nostalgičari, pročitajte šta deca 21. veka nikada neće biti u prilici da urade.

Odlazak u videoteku

Današnja deca neće nikada kročiti u videoteku. Nekada je moralo da se čeka više meseci da se pogleda film koji smo željno iščekivali, a danas je to samo na klik od nas. Pre vraćanja VHS kasete, sećate se, morali ste da premotate kasetu na početak.

"Snimanje emisije"

Jedna od omiljenih aktivnosti klinaca iz kraja prošlog veka bilo je snimanje "radio emisije". Deca su krojila emisiju sa sve gostima i voditeljima, a sve to bilo je dokumentovano na kaseti kako bi učesnici mogli da uživaju u ponovnom slušanju svog projekta.

U potrazi za encikolpedijom...

Izrada domaćih zadataka nekada je bila znatno uzbudljivija. Nastavnik zada domaći, a na đaku je da ode do biblioteke ili knjižare i sate provede u istraživanju po enciklopedijama. Današnjim đacima to je umnogome olakšano jer se sve nalazi u online formatu.

Foto: Pixabay.com

Telefoniranje

Uspostava telefonske veze nekada je znala da se oduži. Ipak su se brojevi kontaktirali obrtanjem na brojčaniku, zbog čega je i danas ostao upamćen izraz "okreni me". Deca danas eventualno kod bake i deke mogu pronaći ovakav primerak telefona jer, šta će im brojčanik kad mogu da pozivaju svojim pametnim telefonima.

Foto: Pixabay.com

Gledanje crtaća

Nekada se znalo: omiljene crtane filmove i serije deca su dočekivala uvek u isto vreme. Tada su sve obaveze stale i naredni minuti bili su posvećeni toj aktivnosti. Danas nam je sve omogućeno online, pa nije tragično ukoliko propustimo epizodu svog omiljenog ostvarenja.

Uspomene sa putovanja

Vraćanje sa letovanja i ekskurzija nekada je prolazilo u iščekivanju fotografija. Uspomene sa ovih događaja ostajale su zabeležene na foto-aparatima, koje odnesemo fotografu i nakon nekoliko dana dobijemo slike koje ostaju ceo život u albumima. Danas, klinci iste sekunde vide fotografiju uslikanu telefonom i, često nezadovoljni viđenim, brišu je i slikaju se u nedogled.

Foto: Pixabay.com

Igranje satima

I igra je nekada bila drugačija. Deca su sate i sate provodila po dvorištima i parkovima dok su ih majke sa terase dozivale na ručak. Danas su parkovi opusteli jer deca već od malih nogu sate i sate provode ispred kompjutera.

Foto: Pixabay.com

Posete, pisma, čestitke, razglednice...

Nekada smo se više družili, posećivali a danas se dopisujemo mejlovima, saznajemo za rođendane, venčanja pa čak i sahrane putem Facebook-a. Prijateljima smo slali pisma, novogodišnje čestitke, a danas smo neurotični ako zaboravimo mobilni ili izađemo napolje sa 14 posto baterije! Upoznavanje je teklo lično, "oči u oči", a danas se to praktikuje virtuelno.

Čarolija u biblioteci

Mnoga deca nisu u prilici da uživaju u mirisu požutelog lista knjige dok prstima prelaze preko hrapave hartije. Danas se knjige čitaju klikovima, a papirne mape se više i ne koriste jer su ih zamenile GPS i Google mape.

#Fotografija

#Prošlost

#Radio

#Video kaseta

#deca

'