AKTUELNO

Načelnik Instituta za kardiologiju KCS prof.dr Dragan Simić rekao je da je ispitivanje i uvođenje novih lekova komplikovan sistem koji se ne radi u Srbiji.

- To su multicentrične međunarodne studije, gde je naš uspeh, kao doktora, medicinskih centara, da uopšte uđemo u tako velike studije koje se diriguju i vode iz velikih svetskih centara i bolnica. To su multicentrične studije treće faze, što znači pretklinička studija, supstanca je već ispitana na eksperimentima, pa je onda data životinjama, pa prvu fazu u kojoj je data malom broju pacijenata u maloj dozi, i praćena je bezbednost, pa druga faza studije gde je već data većem broju pacijenata – objasnio je Simić.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, kada tako nešto dođe u Srbiju, postoje timovi koji to kontrolišu.

- Kod mene, na kardiologiji, da bi se takva studija sprovela, mora da se iznese pred celim kolegijumom. O njoj se diskutuje, govore svi stručnjaci u toj oblasti. Ako kolegijum prođe, ide na etički kolegijum, čiji sam član, pa ako se usvoji da studija u trećoj fazi može da prođe, onda počinje polako da se primenjuje – istakao je Simić.

On je naglasio da pacijent koji uđe u takvo ispitivanje, mora dobrovoljno da potpiše i da se prethodno njemu i rodbini sve kaže i objasni.

Direktor Centra za bioetičke studije i šef Uneskove katedre za bioetiku za Evropu prof. dr Vojin Rakić rekao je da postoji veliki broj bolesti koje se mogu izlečiti kod nerođenih životinja i da neki lekovi koji su efikasni kod životinja nisu kod ljudi.

Foto: Printscreen

- Potvrdio bih da se sve to ozbiljno radi i da se u tim stvarima ne eksperimentiše sa ljudima. Postoje izuzeci da se neki lek primeni u ranoj eksperimentalnoj fazi iz milosrđa, tako se zove ta primena, dakle kada je neko u terminalnoj fazi neke bolesti i kada neki drugi tretmani nisu uspeli – objašnjava Rakić.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović, koji je postao deo istraživanja novog leka u Nemačkoj, rekao je da se na taj postupak lako odlučio jer je pre više od četiri godine bio praktično otpisan, a da u Srbiji u to vreme nije bilo inovativnih terapija.

Foto: Printscreen

- Doktorka koja je mene lečila predložila mi je da se uključim u kliničku studiju u Nemačkoj, gde se rade ispitivanja inovativnih terapija za melanom. Ja sam već u drugoj kliničkoj studiji – kazao je Pilipović.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu:

#Istraživanje

#Srbija

#lekovi

'