AKTUELNO

Proteklih dana registrovan je veliki broj dece obolelih od varičela, povodom ove teme gost „Novog jutra“ bio je doktor Saša Milićević, pedijatar.

Milićević je rekao da su varičele obična dečja bolest, ali da je u poslednje vreme dobijaju i odrasli. On je rekao da je to bolest koju izaziva virus, koji spada u grupu herpesa, a stručni naziv je varicela, iako ih svi zovemo varičele, to jest ovčije boginje.

- Nekada postoji zabuna sa terminima, pa nekad te boginje zovu velikim boginjama zato što su veće od morbila, međutim, ovčije boginje nisu variola – ističe Milićević, i dodaje da je ova bolest specifična jer se manifestuje na koži i na sluznicama, taj virus uđe u krv i cirkuliše po našem telu i pojavljuje se na koži. Nekada može da se pojavi i u usnoj duplji ili na oku.

Foto: Printscreen

Milićević je rekao da postoji puder, pena, različite suspenzije koje suzbijaju svrab, i da može da nastane ožiljak ako se krasta skine pre vremena.

- Varičele se prenose kapljičnim putem i zaraznost je dva dana pre izbijanja ospe, to doprinosi širenju virusa, jer kada se neko ospe roditelji to primete – naglasio je Mlićević.

Period inkubacije traje 28 dana. Varičele se uglavom prvo pojave na trupu i one liče na ujed komarca u prvom stadijumu. Kasnije krastice sama otpadnu.

- Detetu se daje lek za temperaturu, trebalo bi da dete miruje, ima dece koje nemaju temperaturu, ali ona može da bude i preko 40 – rekao je Milićević.

#Boginje

#Doktor

#Varičele

'