AKTUELNO

O adenomu, benignom uvećanju prostate, simptomima i načinima za lečenje ovog čestog problema kod muške populacije, govorio je gost NOVOG JUTRA, urolog, doktor Vlastimir Ilić.

- Adenom, odnosno benigno uvećanje prostate je nažalost, nešto što često viđamo, najčešće posle 40- te godine, tako da već posle 50- te godine, praktično pola muške populacije ima neku vrstu uvećanja prostate - rekao je dr Ilić.

Kako kaže, ima više teorija zašto se uvećava prostata. Uzrok se dovodi u vezu sa testesteronom ali sam uzrok nije potpuno jasan.

Foto: Printscreen

- Činjenica je da posle 80-te godine, praktično 90 posto muškaraca ima neki vid opstrukcije prostate. To se leči lekovima, tegobe se smanjuju. Postoje dve vrste lekova. Jedni su alfa blokeri koji smanjuju nadražljivost bešike, povećavaju njen kapacitet, a drugi su lekovi koji deluju na testesteron koji mogu da dovedou do izvesnog smanjenja volumena prostate - rekao je dr Ilić.

Po njegovim rečima, ono što karakteriše uvećanje prostate jesu pre svega tegobe pri mokrenju, krvarenje i ili iritativni simptomi, kada se može osetiti bol pri mokrenju, i kako kaže, pacijent ima osećaj pune bešike, noćno ustajanje.

- Lečenje se prvo započinje sa alfa blokerima, lekovima koji brzo počinju da daluju i olakšavaju simptome, ako to nije dovoljno onda se ubacuje drugi lek, koji može da dovede do smanjenja volumena prostate i smanjivanja sveukupne tegobe. Kada te tegobe postanu dominantne i kada pacijent ne želi da izađe iz kuće, kada je takva situacija, predlaže se operativno lečenje. Ono može da bude kroz mokraćni kanal i relativno brzo se odlazi kući - rekao je dr Ilić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, karcinom prostate je isto veoma čest, on nije u vezi sa adonemom prostate ali se uvek kada postoji uvećanje prostate ispita i mogućnost postojanja karcinoma. I dodaje da se prostata razvija od puberteta tako da deca ne mogu da imaju ovaj problem.

#Doktor

#prostata

#urolog

'