AKTUELNO

Mnoštvo razlika po važnim pitanjima ne obećava srećan kraj.

Da li se suprotnosti privlače ili se sličan sličnom raduje?

Utisak je da se suprotnosti privlače, a sličnosti održavaju vezu. Ali, ne bilo kakve. Istraživanje Nejtana Hadsona i Krisa Frelija pokazalo je da na zadovoljstvo vezom nisu uticale sličnosti, kao što su otvorenost i ekstrovertnost, ali jesu emotivna stabilnost i spremnost na kompromis. Takođe, zadovoljniji vezom su partneri koji misle da su slični, bez obzira na objektivno postojanje razlika.

KARAKTER NE MORA DA BUDE ISTI

Postoje parovi koji na prvi pogled dolaze iz dva različita sveta, ali se lepo slažu. Pre nego što njih shvatimo kao dokaz teze da se suprotnosti privlače, treba ih pogledati malo bolje.

Svi znamo parove koji se dosta razlikuju, a deluju kao da sasvim lepo funkcionišu. Često nije u pitanju suprotnost, već komplementarnost. Oni se lepo nadopunjuju. Na primer, jedan partner je samotnjak, ali mu je ponekad potrebno društvo. Budući da zbog svoje prirode nije vešt u komunikaciji i nema koga da pozove kada želi društvo, društveni partner obezbeđuje da u kući povremeno bude ljudi.

SA PRIJATELjIMA JE DRUGAČIJE

Dok u partnerskom odnosu sličnost povećava šanse za uspeh, isto pravilo ne važi u prijateljstvu.

Prijatelji koji imaju različite stavove, profesije i interesovanja od naših mogu da učine naš život uzbudljivijim. Time što imamo bliske odnose sa ljudima koji misle drugačije od nas, imamo priliku da rastemo, da sagledamo i razumemo drugačije shvatanje upravo zbog činjenice da to ne utiče na naš život u većoj meri. Kada je u pitanju partner, tu je emotivna bliskost obično značajno veća nego u prijateljskom odnosu, sa njim provodimo više vremena i razni aspekti života su mnogo više isprepletani.

'