AKTUELNO

Prema drevnom verovanju, hrana u obliku kruga donosi sreću, jer simbolizuje zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine.

Čekajući novu godinu, Holanđani jedu krofne, Filipinci okruglo voće, Španci grožđe, a Amerikanci grašak. Prema holandskom folkloru, strašna čudovišta otvaraju ljudima želudac, a oni koji su pojeli okrugli desert imuni su na njihov mač.

U Srbiji se za Novu godinu obično jedu sarme, a za Božić svinjetina, koja takođe, simbolizuje sreću i gura njuškom sve ka napred, pa će, prema verovanju, i godina biti napredna.

Takođe, u Srbiji se na Božić lomi česnica, koja je okruglog oblika, a u njoj je skriven novčić. Onaj, kako se veruje, u čijem parčetu se pronađe parica, imaće novac tokom cele godine.

Za duži život Japanci jedu rezance od heljde, a prema legendi - što je rezanac duži, to ćemo nanizati više godina. Obrok se zove "toshikoshi", što znači “zatvaranje godine”, a rezanje rezanaca je zabranjeno - moraju se posrkati u jednom dahu.

Blagostanje i zdravlje celoj porodici donosi kolač "mochi", koji se pravi od lepljivog pirinča, a u njega se može dodati kikiriki, susam, pasta od graška.

U toploj Španiji neguje se tradicija da se u ponoć, kada sat otkuca ponoć, pojede 12 zrna grožđa, i to tako da se na svaki otkucaj sata (bude ih 12) pojede po jedno zrno. Dvanaest bobica grožđa simbolizuje 12 meseci u godini, te će svako zrno obezbediti sreću tokom čitave godine.

Autor: Č.Nikolić

'