AKTUELNO

Posetioci će uživati u bugarskoj nacionalnoj muzici.

Ženski hor Bugarskog nacionalnog folklornog ansambla "Filip Kutev" sa solistom Neli Andrejevom nastupiće večeras u Kolarčevoj zadužbini, najavio je Cebef.

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije svoje zemlje.

Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup imali su u Sofiji 1952. godine.

Ansambl je odmah postigao uspeh i njegova formula postala je ubrzo model za formiranje brojnih drugih sastava širom Bugarske.

Nekoliko pesama koje su izvele članice ansambla "Filip Kutev" našle su se na na dva CD izdanja Marsela Selijea "Misterija bugarskih glasova" (Le Mystere des Voix Bulgares), koji su osvojili prestižnu Gremi nagradu 1989. godine.

Nacionalni folklorni ansambl "Filip Kutev" danas čine Ženski hor, Folklorna grupa i Narodni orkestar.

Majstori na tradicionalnim bugarskim instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka i tambura, briljantni plesači i pevači izuzetne vokalne tehnike svesrdno su učestvovali u usavršavanju i popularizaciji ovog danas svetski poznatog ansambla.

Nastupili su na više od 7.000 koncerata u preko 50 zemalja.

Ulaznice za koncert koštaju 600, 800 i 1.000 dinara.

Č.N.

#Hor

#Kolarac

#koncert

'