separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

U bivšoj zgradi bioskopa Rex biće Jevrejski kulturni centar


Zgrada u Jevrejskoj 16 u Beogradu ponovo je poverena jevrejskoj zajednici i tu će se, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nakon rekonstrukcije nalaziti Jevrejski kulturni centar.


Reč je o zgradi koja je stara 95 godina i u kojoj se godinama nalazio bioskop "Rex", a jedno vreme posle rata i OZNA, podsetio je Vesić i dodao da je ta zgrada konačno vraćena jevrejskoj zajednici po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je usvojen 2016. godine.

- Ona će u narednom periodu biti obnovljena, a onda će ovo biti mesto u kome će se održavati značajni kulturni događaji - rekao je Vesić.

 On je istakao da su Jevreji već pet vekova prisutni u srpskom društvu i da su dali značajn doprinos njegovom razvoju. 

Autor: Promo

- Bilo je vreme da posle onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu, kada je na neki način maltene došlo do nestajanja jevrejske zajednice iz života grada Beograda, da oni ponovo postanu prisutni - rekao je Vesić.

On je naglasio da je Grad Beograd u poslednje četiri godine uradio zaista mnogo da jevrejska zajednica ponovo dobije mesto u našem društvu kakvo je imala ranije. S tim u vezi, on je podsetio da je Srbija 2016. godine usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. 

Osim toga, dodao je on, završen je Zakon o Starom sajmištu i očekuje se da će uskoro početi procedura njegovog usvajanja. 

Autor: Promo

- To znači da ćemo do kraja godine možda već imati konkurs za idejno rešenje što znači da ćemo od sledeće godine moći da počnemo pretvaranje Starog sajmišta u Memorijalni centar. Verujemo da se Srbija na pravi način odužila prema Jevrejskoj zajednici, da je pokazala da poštuje žrtvu koju su dali i da želi da Jevreji ponovo budu značajan deo našeg društva - naveo je Vesić.

 Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je rekao da je Jevrejski kulturni centar deo sistemskog rešenja revitalizacije jevrejske zajednice u Beogradu.

- Zajedno živimo pet vekova, naše kulture su jako isprepletane i ovo mesto će biti obnovljeno na takav način da će predstavljati fuziju jevrejske i srpske kulture - rekao je on i dodao da će, uz pomoć jevrejskih i srpskih umetnika, taj prostor ponovo oživeti.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti