AKTUELNO

Etnology Fest počeo je juče i pokazuje značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja kroz modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača.

Gradski menadžer Goran Vesić primio je u Starom dvoru čuvenog ruskog kreatora Slavu Zajceva, čijom će modnom revijom u Etnografskom muzeju 15. oktobra biti zatvoren prvi Etnology Fest u Beogradu.

To je festival na kome se predstavlja kulturno nasleđe različitih zemalja, održava se u Muzeju nauke i tehnike i Etnografskom muzeju i trajaće do 15. oktobra.

Vesić je rekao da je veoma ponosan što je imao priliku da ugosti Zajceva (79) koji je, kako je naveo, poslednju reviju u Beogradu imao 1966. godine.

Zajcev u svojim kreacijama koristi ruske narodne motive po čemu je daleko poznat u svetu, dodao je Vesić.

- Za nas kao Beograd je veoma važno da se održava što više kulturnih manifestacija jer sve kulturne manifestacije, osim što doprinose boljem razumevanju među ljudima, važne su i za turzam i razvoj našeg grada. Zbog toga se nadam da će Etnology Fest, koji se po prvi put održava ove godine, postati tradicionalan - istakao je Vesić.

Izrazivši zadovoljstvo što je Zajcev u Beogradu, gradski menadžer je rekao da veruje da je to samo još jedan dokaz odlične saradnje između Rusije i Srbije, a pre svega Moskve i Beograda kao "bratskih gradova".

Zajcev je kazao da će na reviji u Etnografskom muzeju biti predstavljena vrlo interesantna kolekcija u kojoj će biti zastupljene dnevna odeća i večernje haljine.

- Beograd je divan grad u kome žive veoma lepi ljudi. Ovde su divni odnosi između ljudi i ovde je jako lepo živeti - naveo je on.

Etnology Fest, koji je počeo u četvrtak, festival je koji će pokazati značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja kroz modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača.

Specijalni gost festivala je Rusija koja će se predstaviti živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije, daleke i hladne severne oblasti, koja ima izuzetno bogatu tradiciju i koju sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju.

U okviru festivala je svakodnevno od 14 do 18 sati u Muzeju nauke i tehnike organizovan i Bazar, gde publika može da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Etnology Fest se zatvara ekskluzivnom modnom revijom Zajceva u Etnografskom muzeju, 15.oktobra.

#Etnografski muzej

#Festival

#Goran Vesić

'