AKTUELNO

Gastonomski festival "Fiš fest", posvećen pripremanju brojnih ribljih specijaliteta večeras je počeo na platou kod Kule Nebojša u Beogradu.

Festival je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakavši značaj te manifestacije za razvoj gastronomskog turzima u Srbiji.

"Fiš fest" je najveća gastronomska manifestacija na oblama Dunava u Srbiji i prošle godine bilo je 100.000 posetilaca, rekao je Ljajić i najavio niz aktivnosti kako bi se od naredne godine privukao veći broj turista.

Foto: Tanjug

Ljajić je naveo da se na sličnim manifestacijama na oblama Dunava u Beču i drugim evropskim gradovima okuplja znatno više ljudi. On je, kao jednu od planiranih aktivnosti za narednu godinu naveo i spajanje "Fiš festa" sa Karnevalom brodova koji se održava 2. septembra na Ušću.

Foto: Tanjug

Ukazao je i na neophodonst boljeg tajminga održavanja "Fiš festa" sa aspekta dolaska velikih kruzera u Beograd.

- Do juče u Beograd je stiglo 378 brodova sa više od 50.000 turista - rekao je Ljajić.

On je naveo i da su festivali i razne manifestacije posveće hrani značajne sa aspekta razvijanja gastronomskog turizma u kome, po njegovoj oceni Srbija ima veliki potencijal.

Na predlog Zaštitnika građana obnovljena inicijativa Učinimo nasilje vidljivim

Na 11. "Fiš festu" predstaviće se najbolji kuvari iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije..., a posetioci će pored riblje čorbe, moći da probaju bosanske pite i bosanski lonac.

Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove "kuvarski šou", odnosno priprema specijaliteta na otvorenom.

Foto: Tanjug

Posetici mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i da slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše Jugoslavije. Na štandovima na platou biće održana prezentacija starih zanata, proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije.

Za najmlađe sugrađane biće organizovan zabavan program "Sport klub i Fiš fest dečji kutak". Neće zostati ni takmičenje mladih kuvara kao i tradicionalno novinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe. Festival traje četiri dana, ulaz je besplatan a svakog dana od 20 časova biće održavani razni koncerti.

#Beograd

#Festival

'