AKTUELNO

Odlazak Miće Markovića veliki je gubitak za srpsku kulturu, piše u telegramu saučešća Gorana Vesića Gradskog menadžera i predsednika Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala povodom smrti Milivoja Miće Markovića.

Vesić je u telegramu saučešća naglasio da je imao veliku čast i privilegiju da poslede tri godine sarađuje sa Mićom Markovićem, koji je bio umetnički direktor Beogradskog džez festivala.

Mića je bio srpski džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer. U ime Skupštine grada Beograda, Beogradskog džez festivala i svoje ime izražavam saučešće. Mića je za Beogradski džez festival bio vezan od sredine sedamdesetih godina, nastupajući u različitim postavama u glavnom programu, kao i na džem-sešnima. Od 1976. godine bio je član programskog saveta Beogradskog džez festivala. Po obnavljanju festivala, posle petnaestogodišnje pauze ponovo je postao član Saveta, potom Odbora festivala, a 2014. godine i umetnički direktor festivala, što je ostao do kraja života. Na otvaranju jubilarnog, 25. izdanja festivala 2009. godine okupio je legendarni Sekstet Marković -Gut, za, kako se ispostavilo, njihov poslednji nastup", naveo je Vesić.

Pročitajte još: Preminuo POZNATI SRPSKI MUZIČAR (FOTO)

Gradski menadžer je podsetio i da je kao predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala na otvaranju prošlogodišnje manifestacije ovom umetniku uručio specijalnu plaketu kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika "Džez planete".

- Njegov poslednji uspešno obavljeni posao bio je finalizacija programa 33. Beogradskog džez festivala, samo nekoliko nedelja pre smrti. Na nama je da kroz Beogradski džez festival očuvamo i unapredimo Mićino delo. A on će nas posmatrati sa ?Džez planete" čiji je večni član da li smo dostojni da čuvamo sećanje na njega - istakao je gradski menadžer.

#Goran Vesić

#Milivoje Mića Marković

#Smrt

'