AKTUELNO

Prošla godina je bila najuspešnija u istoriji ženske košarke u Srbiji.

Selektor ženske košartkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković je u intervjuu objavljenom na zvaničnom sajtu KSS-a rekla da će 2015. godinu pamtiti po tome što je bila najuspešnija, ali i po još četiri "momenta".

-Prvi je naša najbolja utakmica na prvenstvu i pobeda protiv Turske. Drugi momenat je postolje, ceremonija dodele medalja, zlatne konfete koje padaju po nama – magija. Treći momenat je ulazak u Srbiju, vožnja otvorenim autobusom kroz moj grad, Beograd. I taj magični doček ispred Skupštine, ostvarenje sna, koji smo počeli da sanjamo 2011. godine - Srbija koja je došla da pozdravi prvakinje Evrope u ženskoj košarci. I četvrti momenat, prepun Pionir na Aranđelovdan, dan kada je stigla potvrda za sve i dokaz da je sve to zapravo vredelo - rekla je Maljković.

Selektor ženske košarkaške reprezentacije je istakla da je stvaranje šampionskog tima bio dug proces, dodajući da je od velike važnosti bilo to, što se prvi put u savezu napravila ozbiljna organizaciona struktura kada je u pitanju ženska košarka, a koja ranije nije postojala.  Dodala je da je tome doprinelo i dovođenje mnogo devojaka koje prethodno dugo godina nisu bile u reprezentaciji.

Maljković je objasnila i šta je potrebno da zlatna medalja postane navika, a ne samo kratkotrajni bljesak.

-Nisam stručnjak za horoskop, ali rezultati svakako idu uz dve stvari: kontinuitet rada i novac. I uvek može više, uvek može bolje, uvek može još. Neka to bude zlatno pravilo - ocenila je ona.

U 2016. godini najvažnije takmičenje su Olimpijske igre, koje će biti najjače u istoriji. Srbija na OI ide kao evropski prvak što sa sobom nosi pritisak, ali prema selektorki, to je nešto na šta je njena ekipa navikla.

- To nije ništa novo za nas, kada mi to nismo imali pritisak? Svake godine taj pritisak je prisutan, tako je iz godine u godinu i sa te strane nije ništa drugačije... Košarkašice i ja smo grupa ljudi koja je u svakom trenutku navikla da radi pod pritiskom i taj pritisak nas motiviše i vuče napred - objasnila je Maljković.

'