AKTUELNO

Za sada nije poznato kada će tela biti dopremljena u Srbiju.

Dvojica srpskih radnika Marko Vasić (33) iz okoline Malog Zvornika i Dragoljub Mitić (57) iz okoline Bujanovca, poginuli su u afričkioj državi Gvineji gde su bili na privremenom radu preko jedne beogradske firme.

Njih dvojica su se ugušila na spavanju u noći između nedelje i ponedeljka, a pretpostavlja se da je gušenje nastalo usled trovanja ugljen-monoksidom iz agregata koji im je obezbeđivao struju u sobi. Kolege su pronašle njihova beživotna tela u krevetu.

Obojica su radili u rudniku boksita u gradu Kamsaru. Vasić je u Gvineji boravio od marta, a Mitić je na afrički kontinent stigao tri dana pre pogibije.

Nisu stigli da ga ožene

Kuća Vasića u Malom Zvorniku zavijena je u crno. Roditelji pokojnog Marka, Dragan i Snežana, skrhani su od bola. Ne veruju da njihov najstariji sin nije živ. Sestra Marija i braća Miroslav i Mirko jedva govore. Ostalo im je tek toliko snage da se sa direktorom firme, preko koje je Marko otišao u Afriku, dogovore o dopremanju njegovog tela u zavičaj.

Komšije kažu da Marko nikad nije kukao nad životom, već je muški "zavrnuo rukave" i otišao da radi daleko od rodnog kraja.

- Marko je bio čestiti mladić, omiljen u selu. Uvek je pomagao svojim komšijama. Svi smo ga obožavali, zato ga celo selo žali. Nismo stigli ni da ga oženimo. Ovo je divna porodica, časni ljudi koji se bore za bolji život. Život ih nije mazio jer su morali da rade otkad znaju za sebe  - pričaju komšije Vasića.

Hteo je da pomogne deci

Nesrećni Dragoljub Mitić je u Gvineju stigao prošlog petka, tri dana pre smrti. Porodica je u šoku i još nisu svesni tragedije koja ih je zadesila.

- Ne možemo da verujemo šta se dogodilo - kaže Dragana Mirić, snaja preminulog Dragoljuba.

- Pre samo nekoliko dana krenuo je iz Ljiljanaca za Beograd, odatle za Holandiju i potom u Gvineju. Želeo je da iskoristi ovu priliku. Umeo je da radi sa kamionima i bagerima i hteo je da zaradi i pomogne svojoj deci. Prvi put je otišao u svet da radi, i eto, ne vraća se živ. Ne znam ni šta ćemo ni kako ćemo, samo čekamo da nam donesu njegovo telo i da ga sahranimo onako kako je zaslužio.

#Gvineja

#Smrt

#Srbija

'