AKTUELNO

Svetska organizacija će zvaničnim kandidaturama smatrati samo one koje su poslate posle 15. decembra.

Odlazeći premijer Zoran Milanović poslao je kandidaturu Pusićeve za generalnu sekretarku UN 2. novembra, zbog čega ona neće biti uzeta u obzir, pravno je mišljenje koje je Hrvatskoj stiglo iz UN.

Medjutim, kako piše Večernji list, Hrvatskoj je nezvanično sugerisano da pošalje novu kandidaturu, što kako ocenjuje list, otvara zanimljiv problem - može li i da li je etički da kandidaturu za Pusić odradi tehnički premijer Milanović ili je razumnije da to ostavi novom mandataru.

U međuvremenu strani mediji su opet "kandidovali" hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Prva žena predsednica u istoriji Litvanije Dalija Gribauskajte najavila je da odustaje od kandidature za generalnu sekretarku UN, pa je italijanski list "Korijere dela sera" među kandidatkinjama spomenuo i hrvatsku predsednicu.

Grabar-Kitarović se još prošle godine našla na spisku 30 svetskih političarki za koje počinje lobiranje, a listu je objavila logistička grupa womansg.org.

Predsednica Hrvatske je rekla da joj prija pominjanje u tom kontekstu, ali da ne razmišlja o mogućoj kandidaturi za drugu funkciju, jer joj je prioritet rad za dobrobit njene zemlje, navodi Večernji list.

Autor: G.N.

'