AKTUELNO

Jedno od zadivljujućih dostignuća Maja je kalendar koji je izuzetno kompleksan i precizan.

Osnove kalendarskog sistema Maja datiraju od pre 6.veka pre nove ere, ali ima mnoge karekteristike ranijih mezoameričkih civilizacija. Taj kalendar je koristio tri paralelna sistema datiranja vremena, Tzolkin (proročki kalendar) i Haab (građanski kalendar) koji je jedini bio u direktnoj vezi sa dužinom godine.Tzolkin je baziran na 206 dana, a Haab na 365 dana, dok oba kalendara poseduju veliku razliku između Sunčevog i Mesečevog ciklusa. Tako majanski kalendar deli godinu na 13 meseci, ili na 13 lunarnih perioda od 28 dana, pa godina broji 364 dana, a 365 dan su izabrali kao prazničan dan i nazvali ga „dan kada vreme ne postoji“.

Maje su nazvale mesece po životinjama koje su predstavljale fundamentalne simbole. Određenog dana kada je čovek rođen on „preuzima“ određene kvalitete životinje koji su u skladu sa danom rođenja. U skladu sa trinaest meseci koje sadrži jedna godina, postoje trinaest horoskopskih znakova koji su predstavljeni određenim životinjama.

Prema Majama, svaka osoba ima određenu sudbinu i karakter koji je određen datumom i godinom rođenja. Majanski horoskop koji je skupljan iz različitih izvora, ali većina sadržaja je direktno iz starih spisa sa visoravni Gvatemale. Dok nazivi dana nose karakteristične crte, koeficijent ispred svakog datuma indicira da li osoba ima slabe, balansirane ili jake crte tih osobina.

Majanska astrologija je varijacija Mezoameričke astrologije, jedne od najnaprednijih astrologija toga vremena. Majanski kalendar, Tzolkin, je sastavljen od 20 dnevnih znakova i 13 Galaktičkih brojeva, praveći tako kalendarsku godinu od 260 dana. Svaki Majanski znak definiše karakter osobe. Proverite koji ste znak u majanskom horoskopu.

Njihov kalendar su usvojili i drugi severoamerički narodi, Tolteci i Asteci. Mehanizam samog kalendara je netaknut, ali su imena dana, nedelja, meseca promenjena.

A. V.

#Horoskop

'