AKTUELNO

Izložbu ovogodišnjeg Oktobarskog salona, prema procenama organizatora, videlo je više od 15.000 ljudi.

Tri ravnopravne nagrade 56. Oktobarskog salona dodeljene su umetnicima Sjun Sunu iz Kine za rad "Neka delanja nisu odrađena u revoluciji", Anastasiji Veprevoj iz Rusije za rad "Rekvijem za romantičnu ljubav" i Siniši Iliću iz Srbije za instalaciju "Bez predloga konkretnog rešenja", saopštili su danas organizatori.

Kako se navodi u saopštenju, Sun i Veprevoj dodeljene su počasne nagrade, dok je novčana pripala Iliću, umetniku iz Beograda.

O nagradama je odlučivao žiri u kome su bili direktor Muzeja moderne umetnosti u Oslu Astrup Fearnley Gunar B. Kvaran, istoričarka umetnosti i kustos Prodajne galerije "Beograd" Jelena Krivokapić i umetnik i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milorad Mladenović.

Nagrada Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva održavanje samostalne izložbe 2018. godine u jednom od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda i Savremene galerije Subotica, ravnopravno je pripala umetnicima Bojanu Fajfriću iz Amsterdama i Asako Široki iz Berlina.

Budući da se ovog puta nagrada dodeljuje umetniku i umetnici čije će izložbe biti realizovane u dve institucije u Beogradu i Subotici, njihovi stvaralački opusi biće predstavljeni na posebnim programima u obe institucije.

S. P.

'