AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je večeras izložbu 57.Oktobarskog salona u Muzeju grada Beograda i tom prilikom razgovarala s umetnicima koji učestvuju na Salonu.

Brnabić je uoči otvaranja Oktobarskog salona izjavila da je Oktobarski salon pravi način da predstavimo Srbiju. Čestitala je organizatorima i Skupstini Beograda, što su imali osećaj da Oktobarski salon učini da "Srbija bude svet u malom", s obzirom da izložba obuhvata dela 72 umetnika.

- Imamo umetnike sa svih kontinenata i veliki broj naših autora. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da neke od njih upoznam i razgovaram sa njima. Zahvaljujem se na svemu što rade, da promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način - rekla je premijerka. Brnabić je istakla da su kreativne industrije jedan od osnova novog rasta i razvoja Srbije.

- Kultura i umetnost su nešto što svakom društvu treba, da bude moderno, savremeno i konkurentno - istakla je Brnabić.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja Muzeja savremene umetnosti, zatim otvaranja Narodnog muzeja početkom leta, juče smo imali otvaranje BITEF-a, danas Oktobarskog salona, zbog svega toga možemo da se ponosimo Srbijom, rekla je premijerka.

Foto: Tanjug

Ona je najavila da nas tokom oktobra očekuue još događaja u oblasti kulture i umetnosti.

- Mislim da je to jedan od naših najvećih izvoznih potencijala i Vlada Srbije će nastaviti da to podržava - rekla je Brnabić.

Kreativne industrije kojima pripadaju i najveće kulturne manifestacije jedan su od najbrže rastućih sektora srpske ekonomije, koji beleži rast od 37,4 osto i zapošljava više od 100.000 ljudi i to 67 odsto mladih.

Foto: Tanjug

Zbog toga je podrška razvoju kreativnih industrija jedan od fokusa premijerke i zbog toga je osnovan Savet za kreativne industrije.

Sa premijerkom je izložbu obišao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić. Oktobarski salon se održava na pet lokacija do 28. oktobra.

#Ana Brnabić

'